KUSTURICA: Poželeo bih od Deda Mraza da Maradoni nađe drugi posao

 V

„Moja porodica delimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten”.

Emir Kusturica, koji trenutno gostuje u Jermeniji, dao je intervju za tamošnji list Armenpress u kom je izjavio da između Srbije i Jermenije postoji mnogo sličnosti, ali i jedna razlika.

„Postoji jedna velika razlika među nama: vi Jermeni ste ujedinjeni, poznati ste kao narod koji je preživeo genocid i imate državu koja je kolektivni odgovor na sve ono što se desilo.

Srbi imaju drugačiju istoriju. Srbi su bili izloženi redovnim napadima, genocidu o kom niko ne govori, ali se mi Srbi nismo ujedinili i predstavljeni smo kao kriminalci, umesto kao žrtve“, rekao je Kusturica za Armenpress.

„Tokom Drugog svetskog rata ubijeno je 800 hiljada Srba. O tome postoje i knjige i izveštaji, ali za Evropu to kao da se nije desilo. Oni koji znaju za tu činjenicu, ignorišu je.

Volim kad dođem u Jermeniju, ne samo zbog svega onoga što vidim, nego i zbog vašeg načina života; kod vas je sve nedvosmisleno.

Kad sam bio u Turskoj, bio sam napadnut i rečeno mi je da nisam dobrodošao zbog mog stava vezanog za Srbe.

Odgovorio sam da oni i ne moraju da se brinu zbog genocida (nad Srbima), pošto su i sami pobili milione Jermena tokom Prvog svetskog rata“.

Emir Kusturica prihvatio je pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005, piše jermenski list.

„Moja porodica delimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten”,rekao je on.

“Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto verujem u kulturu, verujem i u Boga.

Verujem da se on javlja kroz kulturu“, istakao je Kusturica.

Upitan šta želi za Novu godinu, odgovorio je: „Ne bih tražio Koka Kolu od Deda Mraza. Tražio bih nešto natprirodno: da više nema rata u svetu. I poželeo bih da Deda Mraz nađe Maradoni novi posao“.

(B92.NET/ARMENPRESS)

Share this post: