Legenda: Kako je kletva Stefana Dečanskog uništila Srbiju

Kletva

Sveti mučenik Stefan Dečanski, kralj srpski – sveti Mrata bio je sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina, u starosti udavljen.

On je bio srpski kralj u periodu od 1321. do 1331. godine i potiče iz dinastije Nemanjića.

Zahvaljujući pobedi u bici kod Velbužda 1330. godine, Stefan Dečanski uspeo je da od Srbije stvori jednu od najmoćnijih država na Balkanu.

Stefanovi roditelji bili su kralj Milutin i kraljica Ana, ćerka bugarskog cara.

Međutim, pošto je Milutinov brak sa Anom bio drugi po redu od ukupno tri, njihov brak proglašen je nevažećim, te je tako Stefan Dečanski ostao uskraćen za pravo na presto.

To ga je nateralo da protiv oca podigne bunu.

Milutin je vojsku i krenuo na sina. Nedugo potom u njemu je proradio očinski instikt i ponudio je sinu pregovore. Stefan Dečanski bio je dirnut ovim gestom, te je otišao da moli oca za oproštaj. Ali, ispostavilo se da je ovo bio pogrešan korak.

Milutin nije imao ni malo milosti prema svome sinu, okovao ga je i poslao u Skoplje gde mu je oduzet vid, a odatle je izgnan u Carigrad. Ipak, neki izvori tvrde da su izvršioci kazne bili potplaćeni, te da Stefan Dečanski nije oslepljen.

No, čitav život preko očiju je nosio povez, verovatno iz straha od nemilosrdnog oca.

Kada je proglašeno da je kralj Milutin umro, Stefan Dečanski objavio je da mu je Sveti Nikola povratio vid i skinuo je povez koji je do tada nosio.

Osnovao je jaku stabilnu stranku na čiju stranu je stala i Crkva i vratio se u Srbiju predloživši Konstantinu, Milutinovom sinu iz prvog braka koji ga je nasledio na prestolu, da dele vlast.

Naravno, Konstantin je odbio ponudu i time započeo borbu za nasleđe.

Konstantin je surovo nastradao u ovoj borbi.

Ubijen je tako što su ga klinovima pričvrstili za dasku, a potom ga presekli na pola. Neki spisi kažu da je Stefan Dečanski od njegove lobanje napravio pehar iz kog je pio. Godine 1322., na Bogojavljenje, Stefan Dečanski krunisan je za kralja.

Za vreme svoje vladavine Stefan Dečanski je proširio Srbiju ka jugu, a nakon svoje najznačajnije, već pomenute bitke, bitke kod Velbužda, protiv Stefana se pobunio sin Dušan, svrgao ga sa prestola, a potom i ubio.

Ipak, ono što je zanimljivo, jeste legenda vezana za Stefanovu smrt o prokletstvu Dušanovih kasnijih potomaka, a kasnije i cele srpske države.

Naime Stefan je, kada su došli ljudi da ga ubiju, prokleo sina i njegove potomke.

Mada se ovo prokletstvo nije ispunilo na sinu, palo je ipak na njegova unuka Uroša, koji je izgubio Carstvo.

Ova legenda je trajala mnogo vekova, a svi su se tog prokletstva setili onda kada je knez Lazar sa svojim ratnicima pao na Kosovu, a Srbija pala pod Turke.

(Telegraf.rs)

Share this post: