LICEMERI: OD DRUGIH TRAŽE SLOBODNE ANTIVLADINE PROTESTE A SAMI IH GUŠE

Predsednik Amerike, Barak Obama je najavio sankcije  svim stranim Vladama koje koriste modernu tehnologiju da bi se sprečile antivladine demonstracije.

Rekao je i to da će Amerika uskoro preduzeti mere protiv stranih Vlada koje se oslanjaju na najnovije izume digitalnog doba da bi se borile sa disidentima.

Predsednik je izneo svoje primedbe kao odgovor na  autoritarne režime u zemljama kao što su Sirija i Iran,  gde su Vlade tih zemalja optužene za primenu modernih oruđa, uključujući tehnologiju interneta I mobilnih telefona da bi pratile demonstrante i da blokiraju razmenu njihovih poruka protiv sistema.

“Ove tehnologije bi trebalo da rade na osposobljavanju i osnaživanju građana, a ne da ih potiskuju. To je još jedan korak napred  i znak da će doći kraj Asadovog režima i njegovoj brutalnosti nad sirijskim narodom.

Neke kritike su stigle do Obamine administracije da okleva u delovanju protiv Bašara al-Asada, još jednog stranog vladara koji  krši ljudska prava sopstvenog naroda.

Dok je predsednik govorio o tome da su poslednje sankcije samo mali korak u kažnjavanju njegovog režima, taj mali korak je ipak u pravom smeru, i to mnogi osećaju.

Time što će prisiljavati strane Vlade da se onemoguće operacije putem moderne tehnologije koje bi sprečile protestne pokrete, Obama u suštini steže obruč oko Asadovog režima.

Drugim rečima, to je klasičan slučaj: “Uradi kako ti kažem, a ne kako ja radim”.

Dok je predsednikova najava  zaista pozitivna vest za prodemokratske demonstrante širom sveta koji su ugroženi od strane vladinih intervencija, Obama istovremeno podstiče i ohrabruje druge zemlje da prekinu sa istom praksom koju je Amerika dokumentovano uradila sama sebi i to nedavno.

Bela Kuća je ranije povezivala sirijsku vladu da radi bez dogovaranja sa telekom kompanijom Syriatel,  i da će naterati mobilnu kompaniju koja je u privatnom vlasništvu da zabrani ili pazi na pokrivenost mreže u oblastima gde Vlada planira napad na pobunjenike. Bela Kuća tvrdi da privatna kompanija Syriatel ima zabeležene privatne razgovore po naređenju Asadove Vlade.

Prošle godine u San Francisku, vlasti Kalifornije su isključile mrežu mobilne telefonije u metrou nakon serije protesta protiv službe obezbeđenja metroa, čiji je službenik obezbeđenja usmrtio nenaoružanog putnika tri godine ranije, a za to ubistvo je odslužio samo par meseci.

Svoje postupke objašnjavaju time da “Namera isključivanja mobilne telefonije u metrou je da izjednači slobodu govora sa legitimnim merama bezbednosti samoga metroa.” S obzirom da je pravo na slobodno izjašnjavanje i govor utvrđeno Prvim Amandmanom, samim tim, ova odluka o restrikciji kosi se sa ustavom Amerike.

Za demonstracije širom Amerike poznate kao „Okupiraj“ pouzdano se zna da su tokom protesta isključivani: Internet, struja, voda a zatvarani su i javni toaleti. Taj način brutalnosti do sada nije nigde viđen osim u Americi. Demonstranti su osim toga čak i u mirnim protestima brutalno prebijani i odvođeni bez optužnice u zatvor.

Na internetu su dostupni snimci kako policija zaprašuje nervnim otrovima i biber sprejom mirne demonstrante koji sede na ulici držeći se za ruke.

Takođe su svi svetski mediji zabeležili da su po kampovima demonstranata u Americi daljinski onemogućavani učesnici u konekciji na internet.

Sada  u zemljama poput Sirije i Irana, Amerika preti sa akcijama protiv zemalja koje rade isto to.

Postoji ogromna sličnost američke prakse sa optuženim zemljama u kojima predsednik Obama preti sankcijama.

Bela Kuća je uznemirena kako su strane nacije uklonile internet pristup demonstrantima i onima za koje oni smatraju da izazivaju pretnju njihovoj državi, dok Amerika, u isto vreme, razmatra legalizaciju koja bi američkoj vlasti dala iste privilegije.

Američki Kongres će čuti argument o najnovijem zakonu o bezbednosti računara tzv. “Cyber Intelligence Sharing and Protection Act” (CISPA), koji je napravljen  pod maskom neophodnog oružja za borbu protiv terorizma.

Ako bude usvojen, od strane Kongresa, dozvoliće američkoj Vladi da radi mnogo više od “njuškanja” cyber kriminalaca. Savezna Vlada će imati pristup onlajn komunikaciji bilo koga na planeti, ako budu verovali da postoji razlog za ilegalnu aktivnost koja se obavlja preko Web-a.

Takođe se očekuje dogovor Amerikanaca sa vodećim stranim internet provajderima (ISPs) širom planete.

Korisnicima najpopularnijih internet servisa i provajdera će biti ugušena internet konekcija, (verovatno potpuno) ako glavni provajder posumnja da klijent ilegalno deli sa drugima materijal koji je zaštićen autorskim pravima.

Okružni sudija ranije ove godine u severnoj Kaliforniji rekao je da je suviše teško da dokaže legitimnost tvrdnji za autorska prava protiv onih koji narušavaju njihov zaštićeni material. Korisnici će morati da imaju zakonski odobren materijal da bi ga upotrebljavali ili prosleđivali.

Američka vlada je u mnogim slučajevima zabranila korišćenje weba Amerikancima koji su smatrani problematičnim od strane savezne vlade.

Međunarodni lideri su odlučili da slede isti model koji će uskoro zaživeti u Americi, iako će možda biti sankcionisani za korišćenje istog.

To praktično znači da se američki model može koristiti sve do momenta dok ne zasmeta američkim interesima, a onda će doći pod udar američke pesnice.

Jedini koji je siguran da može koristiti najavljeni model bez straha od sankcija je sama Amerika.

autor: Vestinet.rs
 

Share this post: