Loš potez!

Boško Jakšić

Boško Jakšić

Piše: Boško Jakšić

Politika je i umeće predviđanja, a kada ono izostane, događaji mogu neočekivano krenuti neželjeni tokom.

Kad je premijer Aleksandar Vučić u avgustu na nekoliko najvažnijih briselskih adresa poslao pismo u kome ukazuje na „ogoljenu antisrpsku politiku” koja se, pre svega, vodi u Hrvatskoj, gde se rehabilituje fašistički režim NDH, očito je računao da će dobiti podršku.

To mu nije pošlo za rukom. Žan-Klod Junker uzvratio je razvodnjenim koktelom fraza o tome da su regionalna saradnja i pomirenje osnovni principi koje moraju poštovati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati i da sve strane prepoznaju nepravde.

U pravu je Vučić kad se sada žali na „lažnu simetriju”, ali to je morao i da očekuje. Srpska diplomatija morala je premijera da obavesti da EU po pravilu izbegava da se svrsta na jednu stranu u nekom bilateralnom sporu.

Ovako sve podseća na vremena jurnjave za nebeskom pravdom. Nema sumnje da su hrvatski političari najodgovorniji za sadašnje katastrofalno srozavanje odnosa sa Srbijom.

Nedavni niz je koliko provokativan toliko i sraman: ukidanje presuda Branimiru Glavašu i kardinalu Stepincu, povici „Za dom spremni”, podizanje spomenika Miri Barišiću…

Vučić je onda odaslao pismo. Zašto? Da obavesti Brisel o seriji neoustaških izjava i incidenata? Kao da oni to tamo ne znaju. Da se žali na suseda, očekujući da EU zauzme stranu prema istini, zanemarujući da je Hrvatska punopravna članica EU, a Srbija zemlja kandidat.

Beograd je diplomatskom brzopletošću sebe doveo u poziciju da se sada žali na EU, a mogao je da kapitališe samo da je odlučio da sačeka, pošto bi neko unutar EU kad-tad pokrenuo temu naleta neofašizma u Hrvatskoj.

Verovatno će to na dnevni red doći posle izbora 11. septembra, mada ni tada ne treba očekivati previše: Evropa je postala veoma popustljiva prema onima koji udaraju na njene temeljne vrednosti, pa i na antifašizam.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u pravu kada izjavljuje da „EU nastavlja da drži glavu u pesku”, ali kada kaže da se u EU ponašaju „kao lame sa Tibeta” koje nešto filozofiraju, onda bira koliziju.

Ne bih rekao da su oni promašili temu, kako procenjuje Dačić. Temu je promašio srpski vrh, koji je trebalo da zna kako će Brisel reagovati. Pošto se zaleteo, dobio je ono što je tražio.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavljuje: „Bolje da ništa nisu odgovarali, da ništa nisu pisali.” Greška. Bolje da Beograd nije pisao ili da je barem diplomatskim kanalima upozoravao jer je jasno da ni Junker ni drugi funkcioneri EU ne vole da budu priterani uza zid. Ali, to je već diplomatija.

U situaciji zategnutih odnosa sa Zagrebom i Sarajevom, tenzija prema Briselu je poslednje što Srbiji treba. Vrlo kratkovido, štetno i sasvim nepotrebno zaoštravanje.

(Politika)

Share this post: