LUKAŠENKOVA GVOZDENA PESNICA POPUŠTA PRED EU SANKCIJAMA

Bivši diplomata Andrej Sanikov, najistaknutija opoziciona figura, zatvoren tokom racije, zajedno sa saradnikom aktivistom Dmitrijem Bondarenkom, pušten je iz zatvora.

Njih dvojica su bili najveće opozicione figure predsedniku Aleksandru Lukašenku. Bondarenko je pušten iz zatvora iz istočnog grada Minska, dok je Sanikov bio u severoistočnom gradu Vitebsk.

Obojica su podnela zahtev za pomilovanje Lukašenku, koji ga je kao autoritativni predsednik konačno usvojio. Misli se ipak da su pušteni kao rezultat pritiska Evropske Unije na Lukašenkov režim.

Ketrin Ešton, koja je u Evropskoj Uniji zadužena za spoljnu politiku, pozdravila je vest, ali i pojačala pritisak:

„Pozivam vlasti Belorusije da bezuslovno oslobode sve druge političke zatvorenike, i da se uklone sva ograničenja na uživanje u njihovim građanskim i političkim pravima. To bi svakako doprinelo boljem odnosu između Belorusije i Evropske Unije“.

Ministar inostranih poslova Litvanije, Audronius Azubalis, je dao sličnu izjavu:

„Nadamo se da se proces neće zaustaviti. Svi politički zatvorenici moraju biti oslobođeni i rehabilitovani, otvarajući tako put da se obnovi dijalog između EU i Belorusije“.

Oslobađanje opozicije dešava se tri nedelje nakon što se EU složila da zamrzne imovinu 29 beloruskih preduzeća, blokira račune i zabrani putovanja u sve zemlje Evropske Unije, kao i za neke pojedince.  Ovo su, do sada, bile najteže zapadne sankcije protiv Minska.

Dopisnik AFP je objavio: „Oko 100 pristalica je čekalo na glavnoj železničkoj stanici u Minsku, u ranim jutarnjim satima, automobil iz Vitebska, koji je dovozio Sanikova.

„Hvala vam svima na podršci i solidarnosti“, rekao je Sanikov, stežući bukete ruža, koje su mu uručile pristalice. „Verujem da je ova solidarnost i podrška ne samo zbog toga što sam pušten, već i zbog toga što sam spašen“, dodao je.

„Bila je to zasluga međunarodne solidarnosti.  I sada moramo osloboditi i druge političke zatvorenike…ovo je glavna stvar“, rekao je odlazeći na okupljanje, sa  ženom Irinom, i četvorogodišnjim sinom Danikom.

Najistaknutiji protivkandidat Lukašenku je bio Sanikov – bivši ministar inostranih poslova, u decembru 2010.godine. Kontroverzni diktator ga je pobedio sa skoro 80% glasova.

Uhapšen je zajedno sa još nekoliko opozicionih kandidata, kada su interventne jedinice policije izvršile raciju, u protestima zbog navodnog izbornog nameštanja. Lukašenko je do tada bio na prestolu skoro 18 godina.

Sanikov je osuđen u maju, prošle godine, na pet godina zatvora. Optužba mu je bila organizovanje masovnih nereda. Bondarenko je osuđen na dve godine.

Po dolasku u Minsk, Bodarenko je izjavio da će nastaviti svoju političku aktivnost, sve dok Belorusija ne postane slobodna evropska zemlja.

Bondarekova supruga Olga je izjavila za AFP: „Ovo je bez sumnje rezultat evropskih sankcija“.

„Evropa je prihvatila da pojača sankcije,  i da bi sve ovo išlo na bolje, moraju se osloboditi svi politički zatvorenici“.

Opozicija Belorusije želi da vidi svoju zemlju kao članicu Evropske Unije, i cilj im je da izgrade liberalno društvo i privredu – dok je Lukašenko favorizovan od strane Kremlja.

Nekoliko desetina ljudi, pristalice opozicije, kao politički zatvorenici ostaju još uvek u zatvoru, uključujući i drugog bivšeg predsedničkog kandidata, Nikolaja Statkevica.

„Svi politički zatvorenici moraju biti odmah oslobođeni jer nijedan od njih ne snosi nikakvu krivicu“, rekao je Stanislav Suškevic. On je bio prvi post-sovjetski lider i naravno, Lukašenkov neprijatelj.

Nezavisni analitičar Aleksej Korol, rekao je da je oslobađanje političkih zatvorenika bilo zbog pritiska Evropske Unije i uvedenih sankcija. Takođe je izrazio zabrinutost da je sada Lukašenko ohrabren za „manervisanje između Istoka i Zapada“.

Belorusija prolazi kroz ekonomsku krizu, u kojoj je inflacija skočila za 108%, prošle godine, i može biti izuzetno ranjiva i podložna za dalje sankcije.

Vestinet
 
 

Share this post: