MATIJA BEĆKOVIĆ: Gorski vijenac je Novi zavjet srpskog naroda!

Svijet je ovaj tiran tiraninu, a kamoli duši blagorodnoj! Proročki stihovi vladike i pesnika Petra II Petrovića Njegoša izgovoreni sinoć u punoj sali Kolarčeve zadužbine zvučali su kao da su napisani pre nekoliko dana, a ne pre više od 17 decenija.

Svečanost „Njegoš u našem vremenu“, povodom 170 godina objavljivanja „Gorskog vijenca“, okupila je mnogobrojne poštovaoce dela velikog poete i vladara.

Među njima su bili patrijarh Irinej i drugi crkveni velikodostojnici, arhitekta Dragomir Arsović, reditelj Božidar Đurović, košarkaš Dejan Bodiroga….

– Sam Njegoš i njegovo delo danas su savremeniji negoli u vremenu kada je ono napisano – besedio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. – Svedočanstvo toga je njegov „Gorski vijenac“ i „Luča mikrokozma“.

Govoreći o duhovno neprolaznoj snazi hrišćanske promisli, citirajući „neka bude što biti ne može, neka traje borba neprestana“, mitropolit je naveo:

– Osnovna misao „Gorskog vijenca“ je pitanje prave i lažne vere, pitanje dobra i zla. U Crnoj Gori Njegoša su proglasili za genocidnog. Ali, to nije genocid, već žrtvovanje sebe za drugog.

Akademik Matija Bećković je podsetio da je „Gorski vijenac“ objavljen kad je i Vuk Karadžić štampao prevod Novog zaveta:

– Vremenom je „Gorski vijenac“ postao Novi zavet srpskog naroda. Za velike pesme potrebni su veliki razlozi.

Njegoševo delo nastalo je u škripcu, a „Gorski vijenac“ u ropcu, kad su se Omer-paša i glad udružili protiv srpskog roda.

Događaj na Kolarcu organizovalo Srpsko prosvjetno društvo „Prosvjeta“ iz Beograda

Bećković je rekao da su i danas Srbi u škripcu.

– U vreme kad je mastilo bilo svetije od krvi mučenika, a hartija skuplja od krvi smrtnika, Njegoš je pisao po obrazu svoga naroda – rekao je Bećković.

– Ko god je imao obraza na njemu je imao ispisan „Gorski vijenac“. A kad se piše po obrazu naroda vodi se računa i šta se i kako se i o čemu se piše.

Ko nije imao obraza, ni Njegoš mu po obrazu nije ništa napisao. Sad ima mastila i hartije, pa svako može uzeti list i pisati čime bilo i kako bilo. Za obraz malo ko mari, a oni koji dobro zadrže i danas nose na licu ispisan „Gorski vijenac“ kao neku vrstu nevidljive tetovaže.

Događaj je organizovalo Srpsko prosvjetno društvo „Prosvjeta“ iz Beograda. Glumac Petar Božović i prvo beogradsko pevačko društvo izveli su „Luču mikrokozmu“. U umetničkom delu programa učestvovao je i guslar Slavko Aleksić.

(Večernje Novosti)

Share this post: