Mihail GORBAČOV: Do zahlađenja odnosa između zapadnih zemalja i RUSIJE došlo je zbog oholosti VAŠINGTONA

Intervju

foto: AP

Do zahlađenja odnosa između zapadnih zemalja i Rusije došlo je zbog oholosti Vašingtona, koji je sebe smatrao pobednikom u Hladnom ratu i nije priznavao ulogu Moskve u poboljšavanju odnosa, izjavio je bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov u intervjuu za „Sandej tajms“.

Oni nisu bili iskreno zainteresovani da pomognu Rusiji da postane stabilna i jaka demokratska država. Mislili su da su je smanjili. Tokom tog procesa su izgubili poverenje koje smo izgradili“, izjavio je Gorbačov.

On je komentarisao jedan od prelomnih trenutaka za odnose Moskve i Zapada – pridružživanje Krima Rusiji i podržžao akcije Ruske Federacije.

„„Ja sam uvek za slobodno izražžavanje volje naroda, a na Krimu je većina žželela da se ujedini sa Rusijom“„, izjavio je Gorbačov. On je dodao da bi i sam slično uradio da je bio na mestu predsednika Rusije.

Prema njegovim rečima, on bi mogao da odustane od odluke samo zato ššto je tada „jošš uvek postojao Sovjetski Savez, a Krim je bio njegov deo“.

Govoreći o raspadu Sovjetskog Saveza, bivšši predsednik SSSR-a je rekao da je „uvek žželeo samo da ga reformišše, a nikada nije težžio njegovom raspadu“.

(Tanjug)

Share this post: