MIHAIL GORBAČOV ŠOKIRAO SVET: Mislim da će SAD i Rusija objaviti rat, nuklearna katastrofa je neizbežna!

Intervju

Mihail Gorbačov je upozorio da trenutno stanje odnosa između Rusije i SAD znači da je Treći svetski rat neizbežan.

Gorbačov je pozvao obe strane da nastave dijalog o nuklearnom razoružanju pre nego što bude prekasno.

“Mislim da se svet približio opasnom pragu. Ne bih voleo da sugerišem neke posebne šeme, ali hoću da kažem: moramo da se zaustavimo. Dijalog treba da se nastavi.

Zaustavljanje dijaloga je bila najveća greška. Sada se moramo vratiti glavnim prioritetima, kao što je nuklearno razoružanje, borba protiv terorizma i sprečavanje globalnih ekoloških katastrofa.

U odnosu na ove izazove, sve ostalo je drugi prioritet,“ rekao je Gorbačov za RIA Novosti.

Kremlj je suspendovao niz nuklearnih paktova, uključujući i simboličan dogovor o saradnji da se smanje zalihe plutonijuma.

“Mislim da je svet dostigao opasnu tačku,“ rekao je Gorbačov (85) za državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

“Ne želim da dam bilo kakve konkretne recepte, ali želim da kažem da ovo treba da prestane. Moramo da obnovimo dijalog. Njegovo zaustavljanje je bilo najveća greška.“

Kao poslednji lider Sovjetskog Saveza, Gorbačov je nadgledao popuštanje decenijsih tenzija sa Zapadom što je pomoglo da se okonča Hladni rat.

On je potpisao nekoliko značajnih dogovora o nuklearnom razoružanju sa Vašingtonom u cilju smirivanja zastoja između dve supersile.

“Neophodno je da vrate glavni prioriteti. To su nuklearno razoružanje, borba protiv terorizma i sprečavanje ekoloških katastrofa,“ rekao je on.

“U poređenju sa tim izazovima, sve ostalo pada u drugi plan.“

Webtribune.rs

Share this post: