MIROSLAV LAZANSKI: „Hrvatska nema načina da bude vojno jača od Srbije…“

lazanski miroslav novinar analiticar vojni

Nakon što je ugovoreno da naredne godine vojska Srbije bude pojačana sa šest lovaca Mig 29, za čiji ćemo remont uz postojeće letelice u našem vazduhoplovstvu izdvojiti 185 miliona evra, Zagreb je odlučio da u potpunosti reformiše svoje vazduhoplovstvo i nabavi eskadrilu od najmanje 12 novih lovaca, za koju će morati da izdvoji oko 800 miliona dolara (od 30 do 60 miliona dolara po letelici, plus dodatni troškovi).

Prema rečima analitičara Miroslava Lazanskog, kada se porede karakteristike miga 29 i švedskog gripena, prednost je na strani ruskog lovca.

– Pre svega, švedski lovac je jednomotorac, a u ratu svi vole više avione s dva motora, jer su se pokazali mnogo žilavijim.

I tehnički uslovi za „gripena“ su vrlo složeni i potrebno je mnogo više vremena između dva leta da tehničke ekipe obave sve neophodne pripreme.

U tom smislu je „mig 29“ mnogo lakši za održavanje.

Što se tiče opreme, ona koju ćemo mi imati na našim letelicama je u najmanju ruku jednaka ili bolja od one kojom raspolaže „gripen“ – kaže Lazanski i dodaje:

– Švedski avioni i nisu baš jeftini, a teško da će Hrvatska moći da ih dobije u vidu donacije ili nečeg sličnog, kao što je to bio slučaj s Rusijom i lovcima koje su nam poklonili.

Verujem da će ići na eskadrilu od 16 letelica i da postoji mogućnost da dobiju četiri odmah, dok ostale ne stignu, mada o tome možemo samo da nagađamo, jer posao još nije ugovoren.

Kako prenosi „Jutarnji list”, osim švedskog „gripena”, razmatra se i mogućnost kupovine južnokorejskih letelica FA-50, što je i preporuka stručnog savetničkog tima ministra odbrane, a penzionisani hrvatski general Josip Štimac je naglasio da bi odluku o izboru tipa aviona kojim će se Zagreb pojačati trebalo doneti do kraja 2017.

S druge strane, Lazanski ne veruje da će se Hrvatska odlučiti za južnokorejske avione.

– Ko se još iz Evrope pojačava takvim lovcima? Južnokorejska vojna tehnika je odlična, ali je sigurno da će u tom izboru odlučiti za „gripen” – smatra Lazanski.

(Alo)

Share this post: