MITSKI GRAD IRAKLION KOJI JE POTONUO PRE 1200 GODINA

iraklion iskopine arheologija

Grad Iraklion, gde se nalazio hram u kome je inaugurisana Kleopatra, bio je jedan od najznačajnijih trgovačkih centara u Sredozemlju, pre nego što je nestao pod morem.

Iraklion je otkriven 2001, a posle više od deset godina iskopavanja, naučnici su napravili 3D projekat, koja odslikava život u drevnom trgovačkom centru

Pomoću 3D tehnologije, naučnici su „oživeli“ Atlantidu iz stvarnog života, nestalu u vodama Egipta pre skoro 1.200 godina.

Grad Iraklion, gde se nalazio hram u kome je inaugurisana Kleopatra, bio je jedan od najznačajnijih trgovačkih centara u Sredozemlju, pre nego što je nestao u današnjem Abukirskom zalivu.

Vekovima se smatralo da je Iraklion mitski grad, baš kao i Atlantida – sve do pre 12 godina, kada je podvodni arheolog dr Frenk Godio pretraživao egipatsku obalu u potrazi za francuskim ratnim brodovima, koji su učestvovali u pomorskoj bici kod Abukira, i tom prilikom slučajno naišao na blaga nestalog grada.

Nakon što su uklonili slojeve peska i mulja, ronioci su otkrili dokaze o izvanrednom bogatstvu i stvorili sliku o tome kako je pre više od 1.000 godina izgledao život u tadašnjem trgovačkom centru Iraklionu.

Arheolozi su pronašli ostatke više od 64 broda, zakopana na dnu mora, na oko 6,5 kilometara od obale Egipta. To je najveći broj drevnih brodova ikada otkriven na jednom mestu.

Osim toga, našli su 700 sidara, zlatnike i tegove od bronze i kamena, koji su verovatno bili korišćeni u trgovini, kao za izračunavanje poreskih stopa.

Međunarodni tim naučnika otkrio je i ostatke legendarnog hrama Amun-Gereb, u kome je Kleopatri predata vlast nad Egiptom.

Kameni blokovi sa tekstovima na grčkom i staroegipatskom jeziku, više desetine sarkofaga, u kojima se verovatno nalaze mumificirane životinje koje su prinošene na žrtvu za hram Amun-Gereb, takođe su deo otkrivenog blaga.

Naučni tim, okupljen oko dr Godije, tek treba da utvrdi šta je izazvalo potonuće grada, ali su prema glavnoj hipotezi, razlog bili nestabilni sedimenti Irakliona, na kojima je grad bio podignut.

Nivo mora je porastao i sve to zajedno je verovatno dovelo do toga da grad potone 3,5 metara.

„Tek smo na početku naših istraživanja“, izjavio je dr Godio za „Telegraf“. „Verovatno ćemo raditi još narednih 200 godina.

Share this post: