MONSANTO GMO KUKURUZ STVORIO MUTIRANE INSEKTE I SUPERKOROV

 

Grupa od 22 naučnika, stručnjaka za kukuruz, upozoravaju američku vladinu instituciju EPA (agencija za zaštitu okoline, „Environmental Protection Agency“) na opasnosti koje predstavljaju genetski modifikovani usevi kompanije Monsanto.
Istraživanje je objavljeno u uglednom naučnom časopisu „Environmental Sciences Europe„.

Naučnici upozoravaju kako Monsantov GMO kukuruz stvara insekte „mutante“ koji razvijaju posebne otpornosti kao rezultat masovnog korišćenja GMO proizvoda.
Kukuruz je ključna prehrambena kultura i takođe se intenzivno koristi u proizvodnji etanola, stočne hrane i drugde.
U Americi je trenutno 88% svog kukuruza genetski modifikovano, prema informacijama ministarstva poljoprivrede – list Natural Society prenosi kako je među novim nasadima ta brojka još i veća, oko 92% svog kukuruza je genetski modifikovano.

Zbog mutiranih insekata poljoprivrednici prisiljeni koristiti sve više pesticida

Joseph Spencer, stručnjak za kukuruz sa Univerziteta University of Illinois navodi kako nova saznanja nimalo ne iznenađuju i kako bi se na ista trebalo ozbiljno upozoriti agenciju EPA.
Spencer navodi kako nakon dužeg perioda korišćenja GMO proizvoda i posebnih Monsanto sredstava protiv nametnika, kukuruzna zlatica je mutirala i sada preti i GMO usevima, prenosi Reuters.

Naučnici su 5. marta poslali upozorenje federalnoj agenciji EPA kako bi još jednom upozorili na taj problem.

Iz agencije je već ranije data izjava u kojoj se navodi kako je EPA primila na znanje nova otkrića i kako je već upoznata s činjenicom da Monsanto GMO proizvodi stvaraju otporne kukuruzne zlatice koje upravo pustoše GMO useve nakon što je došlo do mutacija zbog korišćenja pesticida poznatog i kao Bacillus thuringiensis. EPA takođe ima saznanja kako su se mutirane kukuruzne zlatice pojavile u sledećim saveznim državama: Iowa, Illinois, Minnesota i Nebraska, prenosi Bloomberg.

List Natural Society navodi kako je otkriveno već 8 vrsta insekata koji su mutirali zbog čega poljoprivrednici sada moraju upotrebljavati još veće količine pesticida.

Super korov nastao kao posledica upotrebe Monsanto herbicida

Monsantov pesticid stvorio „superkorov“ koji je poharao 120 miliona hektara zemlje

Monsanto nije samo najveći proizvođač GMO proizvoda, već ujedno i glavni proizvođač pesticida za zaštitu tih istih genetski modifikovanih proizvoda. Najpopularniji i najprodavaniji Monsanto pesticid zove se „Roundup“ – masovno korištenje istog takođe je već dovelo do mutacije, prenosi The New York Times.
Zbog obilate upotrebe Monsantovog „Roundup“ pesticida razvio se tzv. „superkorov“ koji se do danas proširio na čak 120 miliona hektara zemlje i potpuno uništio tamošnja poljoprivredna imanja.

Natural Society prenosi kako aktualno korišćenje GMO proizvoda preti integritetu cele okoline, ali i celoj ljudskoj vrsti. Tvrde kako bi se GMO proizvodi morali temeljno i dugoročno testirati pre svakog puštanja u prirodi, to nije praksa korporacije Monsanto koja – kao i svaka druga korporacija na svetu – ima samo jedan primarni cilj, ostvariti što veći mogući profit.
Natural Society ističe 3 države koje se danas najžešće bore protiv uvoza i korištenja GMO proizvoda:Peru, Francuska i Mađarska.

Advance

 

Share this post: