MONSANTOV GM KUKURUZ „SMART STAX“ SE OD OKTOBRA ODOBRAVA ZA GAJENJE U EU!

Kontroverzni, genetski modifikovani kukuruz iz Monsanta, biće odobren za gajenje u Evropskoj uniji do kraja oktobra, uprkos zabrinutosti za bezbednost.

 

Tonio Borg, portparol evropskog „Komesarijata za zaštitu potrošača“ je izjavio da će se evropska komisija složiti sa uvozom ovog GM semena, čim nadležne institucije izvrše rigorozni i naučni proces evaluacije.

GM kukuruz „Smart Stax“ kombinuje gene dva već genetski modifikovanih sorti kukuruza. Otporan je na dve vrste herbicida i otrova i protiv šest različitih vrsta insekata.

Seme sadrži osam veštački dodatih gena, a najveći broj takvih gena koji se dodaju jednoj biljci je tri.

Monsanto je lobirao u Evropi za „Smart Stax“ poslednjih pet godina.

U 2010-oj Evropska agencija za bezbednost hrane(EFSA) zaključuje da je ovo seme sigurno za konvencionalno uzgajanje kao i za zdravlje ljudi, životinja i životne sredine.

Nemačka konsultantska kompanija „Testbiotech“, je u više navrata kritikovala EFSA-u za ozbiljne propuste u svojoj bezbedonosnoj proceni za seme ovog kukuruza.

„Smart Stax“ po njihovim nalazima nikada nije naučno testiran na životinjama u Evropi, pa samim tim procena rizika koju je izvršila EFSA nije relevantna i ne isključuje negativne efekte na ljude, životinje i životnu sredinu.

Takođe, nezavisni evropski stručnjaci kažu da je gajenje ovog semena izuzetno kontroverzno, jer dugoročni testovi ovog kukuruza nisu sprovedeni.

„Ovaj slučaj pokazuje da odluke, koje je komisija za dozvolu genetski modifikovanih biljaka i hrane donosila, nisu zasnovane na nauci, već na ekonomskim pritiscima.

Samo zato, što američke kompanije žele neometan uvoz ovih vrsta kukuruza u Evropu, komisija EU nastavlja proces autorizacije i odbija da prizna stvarni rizik. Ovo je ozbiljna pretnja za potrošače i zaštitu zdravlja i životne sredine.“, kaže Christoph Then, predstavnik Testbiotech-a, i Greenpeace stručnjak za poljoprivredu i genetski inženjering.

U odgovoru komisije, zvaničnici iz EFSA-e su insistirali da je „Smart Stax“ kukuruz temeljno testiran, i da je dobio „pozitivno mišljenje“ i da je siguran za dalji plasman na evropskom tržištu.

Monsanto je odbio da komentariše sve ove tvrdnje, ali je naveo da su njihovi proizvodi bili ocenjeni od raznih međunarodnih organa kao sigurni.

Ako „Smart Stax“ dobije zeleno svetlo, onda će ta odluka biti  i u skladu sa odlukom Francuske da ponovo otvori vrata Monsantovim proizvodima, jer je početkom avgusta jedan od najviših upravnih sudova ukinuo zabranu GM kukuruza, koja je bila na snazi od marta 2012.

Sud je objasnio da za EU moratorijum na GM kukuruz nije postojala pravna osnova.

(Vestinet.rs)

Share this post: