MOSKVA PLANIRA DA OD BRIKS UČINI NOVI CENTAR UTICAJA

Rusija je izložila svoju koncepciju učestvovanja na petom samitu BRIKS. On će biti održan od 26. do 27. marta u JAR. Moskva planira da učini BRIKS novim evroatlantskim centrom uticaja. Upravo zbog toga prioritetan pravac u radu samita treba da postane reformisanje valutno-finansijskog sistema.

„Predlažemo partnerima iz BRIKS da dijaloški forum, koji koordinira stavove o ograničenom krugu pitanja postepeno transformišemo u mehanizam punog formata za stratešku saradnju, koji će nam omogućiti da zajedno tražimo puteve za rešavanje ključnih problema svetske politike,“ – izjavio je predsednik RF Vladimir Putin.

Svoj glavni zadatak rusko rukovodstvo vidi u realizaciji finansijskog plana koji mnogo obećava – osnivanje Banke za razvoj.

U ovom projektu Rusiju ne privlače samo investicione mogućnosti, već što je važnije – mogućnost da predstavi novu tačku gledišta u svetskom ekonomskom prostoru, kaže član Naučnog Saveta BRIKS Viktorija Panova:

„Osnivanje ovakve banke je za Rusiju vrlo interesantno. To treba da bude najavljeno u Durbanu ili će biti najavljen bar sledeći korak – formiranje banke kao centra za prikupljanje informacija i analizu savremene ekonomske situacije, koja predstavlja alternativu postojećim izveštajima Svetske banke i MMF; centra koji bi mogao da izražava drugačije poglede.“

Stručnjaci ističu da je verovatnoća ostvarenja planirane inicijative vrlo visoka. Tim pre ako se ima u vidu činjenica da se samit održava u JAR – tamo je odnos prema Rusiji više nego pozitivan, kaže stručnjak Viktorija Panova:

Južnoafrikanci pažljivo slušaju Rusiju i vrlo pozitivno gledaju na njenu ulogu. Ako se govori o mogućnosti da se utiče na teme dnevnog reda, Rusija ima sve šanse za to da „sprovede“ neke svoje iterese, uključujući i osnivanje agencije za rejting i oblast političke kooperacije, učvrstivši međusobnu saradnju na svim nivoima.

Uloga ruske diplomatije je jedna od onih koje imaju najveću težinu u BRIKS. Upravo Rusija je bila na izvoru osnivanja BRIKS – prvi samit ujedinjenja je održan u Jekaterinburgu 2009. godine Rusija je jedan od generatora ideja BRIKS, ističe potpredsednik TIK Georgije Petrov:

„U prevodu s engleskog reč BRICS znači cigle, i mi smo jedan od kamena-temeljaca u ovoj arhitekturi. To nije slučajno. Ugled Rusije u međunarodnim poslovima stalno raste. Od svih država BRIKS samo Rusija učestvuje u „Velikoj osmorki“. Rusija ima stav i svoju reč u vezi s celim globalnim dnevnim redom. Zato mislim da će ruska delegacija predstavljati ujedinjujući princip i što je glavno – motor ove složene tvorevine.“

Ruski stav na predstojećem forumu je tim važniji što prethodi drugom, podjednako značajnom susretu – samitu G20, dodaje potpredsednik TIP Georgije Petrov:

„Forum BRIKS se odvija uoči predsedavanja Rusije u ‘Velikoj dvadesetorki’. Sastanak G20 će biti održan u Sankt-Peterburgu. Za lidere je veoma važno da uporede satove i da razmene mišljenja o dnevnom redu koji će biti iznet na ‘Veliku dvadesetorku’.“

Na samitu će se razmatrati i mogućnost osnivanja Poslovnog saveta BRIKS. Rusija je dala ovu ideju još za vreme sastanka lidera BRIKS u gradu Sanja (KNR) 2011. godine. Stručnjaci su uvereni da ovaj mehanizam može postati kanal za vezu između biznisa i države.

Glas Rusije

Share this post: