MUZIČKE ORGANIZACIJE PRIPREMAJU NOVI NAPAD NA PIRATE

Dve velike muzičke organizacije  pripremaju tužbu protiv Googlea zbog favorizovanja piratskih stranica u rezultatima pretraživanja.

Iako su SOPA i PIPA trenutno odgođene, a sve više zemalja Evropske unije odlučilo je zamrznuti ACTA-u, udruženja filmaša i muzičara sigurno se neće pomiriti s porazom nego će tražiti nove načine za gašenje stranica na kojima je dostupan piratski sadržaj.

Ako je verovati nekim informacijama koje su se pojavile na mreži i koje su preneli na stranici Torrent Freak, sledeća meta u borbi protiv piraterije je – Google. Naime, na toj stranici kažu da dve organizacije muzičara (RIAA i IFPI) pripremaju privatnu tužbu protiv Googlea zbog toga što ova kompanija favorizuje pretraživanje stranica s piratskim sadržajem.

Google već neko vreme sarađuje s ovim organizacijama u gašenju stranica na njegovom Bloggeru koje sadrže piratski sadržaj ili se na njima nalaze linkovi prema piratskim stranicama – ukupno je ugašeno čak 460 hiljada stranica od avgusta 2011. s više od pet miliona linkova, ali RIAA i IFPI i dalje smatraju da su Google i drugi tragači ‘poremetili tržište online muzike’.

Ove su organizacije uverene da se Google ‘ne trudi dovoljno’ i da se često na vrhu pretrage nalaze stranice s piratskim sadržajem, umesto da se favorizuju stranice na kojima se pesme mogu legalno skinuti ili poslušati putem streaminga.

Iako u Googleu kažu da je njihov algoritam za pretraživanje baziran na važnosti stranica za krajnje korisnike – zbog čega se stranice s piratskim sadržajem često nalaze pri vrhu, čelnici muzičke industrije smatraju da Google namerno ‘promoviše koncept ilegalnog downloada’.

Takođe, RIAA i IFPI smatraju da Google ima direktne finansijske koristi od internetskih stranica i aplikacija koje podržavaju pirateriju pa tako kažu da bi Google trebao ‘proaktivno delovati’ i motriti sve stranice koje su uključene u njihov program oglašavanja kako bi se uverili da na njima nema piratskog sadržaja.

Zameraju im i što ne proveravaju dobro aplikacije koje se postavljaju u Android Market i smatraju da bi za takve aplikacije prvo trebali proveriti da li su ‘kompatibilne s interesima muzičke industrije’.

Ako ove organizacije podignu tužbu protiv Googlea zbog pretraživanja piratskog sadržaja, postavlja se pitanje da li su sledeći korak tužbe protiv stranica koje omogućuju pretraživanje torrenta i kakav bi to udarac moglo zadati pirateriji.

Do sada se pokazalo da je gašenje MegaUploada uplašilo mnoge koji su omogućavali pretraživanje i ilegalnu razmenu pesama i filmova pa je došlo do dobrovoljnog gašenja nekih servisa, ali se čini  da to ipak nije uticalo na razmenu piratskog sadržaja.

 

Kraj besplatnim filmovima, ugašena jedna od najpopularnijih stranica!

 

Čini se da je zatvaranjem MegaUploada i hapšenjem Dotcoma i njegovih zaposlenih poslata snažna poruka ostalim servisima za razmenu datoteka i stranicama za pretraživanje torrenta.

Tako je, nakon sedam godina rada, zatvorena jedan od najpopularnijih tragača torrenta, BTjunkie – prema pisanju ZDNeta, ova je stranica 390. najposećenija stranica na internetu s milioma posetilaca.

Za razliku od MegaUploada, BTjunkie nije ugasio FBI, već je on ugašen dobrovoljno i sada na ovoj stranici stoji samo poruka: ‘Ovo je kraj moji prijatelji. Odluka nije bila jednostavna, ali smo se odlučili na dobrovoljno zatvaranje. Godinama smo se borili za pravo na komunikaciju, ali sada je vreme da se krene napred. Bilo je ovo životno iskustvo i želimo vam sve najbolje!’.

Zatvaranjem ovog tragača torrenta, ekipa iz BTjunkiea želi izbeći sve potencijalne probleme i tužbe zbog kojih bi i oni mogli krenuti stopama Kima Dotcoma koji u zatvoru čeka izručenje i suđenje, a ako bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, čeka ga i do pedeset godina zatvora.

Inače, nakon zatvaranja MegaUploada, još su neke stranice za razmenu datoteka (dobrovoljno) prekinule s radom ili su zabranile deljenje sadržaja s drugim korisnicima, a pre nekoliko dana američka je policija uhapsila jednu osobu iz Michigana za koju sumnjaju da je upravljala (ilegalnim) internetskim stranicama za prenos sportskih događaja i zatvorila te stranice, kao i brojne stranice putem kojih se prodavala falsifikovana roba.

Svi ovi događaji pokazuju da trenutno za gašenje internetskih stranica i za borbu protiv piratstva nisu potrebni ni SOPA niti ACTA, već postojeći zakoni tako da se nadamo da će Evropski parlament za nekoliko meseci odbaciti ratifikaciju kontraverzne ACTA-e.

Takođe, treba očekivati  da se u budućnosti ugase još neke stranice za razmenu datoteka i tragača torenta jer njihovi vlasnici ne žele završiti kao Dotcom.

 

Gašenje MegaUploada nije uticalo na smanjenje piraterije!

 

Nakon što je prošlog meseca zatvorena najpopularnija stranica za deljenje sadržaja na internetu MegaUpload, a njen vlasnik završio u zatvoru pod optužbama koje bi ga iza rešetaka mogle zadržati čak pedeset godina, mnogi su pomislili da bi to mogao biti početak kraja piraterije na internetu.

Te su se sumnje povećale kada su ubrzo nakon toga i neke druge stranice za razmenu datoteka promenile pravila korišćenja poput Filesonica i Filesharea putem kojih se više sadržaj ne može masovno deliti s drugim korisnicima, a dobrovoljno je ugašena i stranica za pretraživanje torrenta BTjunkie.

Na torrnetfreaku kažu da je najmanje devet stranica ili servisa zatvoreno ili su promenili pravila korišćenja, a njihova daljnja zatvaranja možemo očekivati i u budućnosti. Iako bi zbog gašenja ovih stranica, ali i kontroverznih sporazuma o kojima se priča u poslednje vreme poput ACTA-e pomislili da se razmena piratskog sadržaja smanjila, to se ipak nije dogodilo.

Naime, prema informacijama DeepField Networka, gašenje MegaUploada nije imalo nikakvog uticaja na razmenu sadržaja na internetu.

Oni su analizirali infrastrukturu i servere putem kojih se deli sadržaj na mreži pa su prošle nedelje objavili rezultate svog istraživanja koje je pokazalo da su se korisnici nakon zatvaranja MegaUploada, koji je do tada ostvarivao najveći udeo prometa razmene datoteka putem interneta, okrenuli drugim servisima i drugim načinima razmene sadržaja te da nije došlo do pada razmene (piratskog) sadržaja.

U toj kompaniji dodaju da se najveća promena dogodila u tome što sada najveći deo prometa ovih servisa više ne ide preko servera u SAD-u, već dolazi iz Evrope i drugih tržišta pa se piraterija i ilegalno skidanje softvera, muzike i filmova nastavlja i dalje.

Takođe, dodaju da je teško razlikovati kakav sadržaj korisnici razmenjuju putem tih stranica i servisa jer se osim piratskih materijala razmenjuje i legalan sadržaj te je najveća greška Dotcoma i ekipe iz MegaUploada bila ta što se nisu dovoljno potrudili sakriti svoj ‘poslovni model’ – tj. razmenu piratskih sadržaja zbog čega je i došlo do njegova gašenja i hapšenja.

Ipak, s obzirom na sve događaje u poslednje vreme i očiti pritisak udruženja filmaša i diskografa koji žele zaustaviti, odnosno smanjiti pirateriju, jasno je da u budućnosti možemo očekivati neke njihove nove poteze kojima će se boriti protiv ilegalne razmene datoteka.

SOPA i PIPA trenutno su otkazani, a sve više država zamrzava i ACTA-u, no pokazalo se da ovi zakoni i sporazumi nisu niti potrebni da bi se ugasile stranice za razmenu datoteka.

U slučaju nekih novih hapšenja – kako vlasnika stranica tako i korisnika koji dele piratski materijal, verovatno s vremenom možemo očekivati smanjenje ilegalne razmene autorski zaštićenog sadržaja.

 

Dnevnik

 

Share this post: