NA ŠTA ĆE TO IZAĆI? – STVOREN VEŠTAČKI GENETSKI MATERIJAL

Naučnici su kreirali veštački genetski materijal koji može čuvati informacije i evoulirati tokom generacija na sličan način kao DNK. Očekuje se da će voditi istraživanja u medicini i biotehnologiji i rasvetliti kako su se molekuli prvi put replicirali i sastavili život pre milijardu godina.

Konačno, sa stvaranjem alternativa za DNK omogućiće se naučnicima da naprave neobične oblike života u laboratoriji.

Istraživači sa MRS Laboratorije za molekularnu biologiju u Kembridžu razvili su hemijsku proceduru da preobrate DNK i RNK, molekularne nacrte za sav poznati život, u šest alternativnih genetskih polimera koje nazivaju XNAs.

U procesu su zamenili svopove dezoksiriboze i rIboze, tzv. „d“ i „r“ u DNK i RNK,  za druge molekule. U ovom istraživanju je utvrđeno da novonastali XNAs može da formira dupli heliks sa DNK i da bude mnogo stabilniji od prirodnog genetičkog materijala.

Naučnici su opisali kako su izazvali jednu od XNAs da se drži za protein, i izazvali sposobnost koja može značiti da polimeri mogu biti raspoređeni kao lekovi radeći kao antitela.

Autor istraživanja, Filip Holiger je rekao da su studije pokazale da su dva obeležja života kao – naslednost i evolucija – bile moguće alternative u korišćenju genetičkog materijala.

„Ne postoji ništa kao DNK i RNK“, rekao je autor. „Ne postoji ogromni funkcionalni imperativ kod genetskih sistema ili biologije da može da se zasniva na ove dve nukleinske kiseline“.

Ko-autor istraživanja je rekao da bi studije mogle pomoći naučnicima da uvide kako je DNK i RNK postao tako krucijalan i presudan u evoluciji života, i možda čak da pomognu u traganju za vanzemaljskim organizmima. Rekao je: „Ako genetički sistem ne mora da se zasniva na DNK i RNK, šta vi definišete kao život? Kako gledate na život?

U sličnom članku, istraživač sa drugog univerziteta u Kaliforniji, tvrdi da istraživanja najavljuju „eru sintetičke genetike, sa implikacijama za ekobiologiju, koja se bavi vanzemaljskim organizmima, biotehnologije i razumevanja samog života“. Dodaje: „Konstrukcija genetskih sistema bazirana na alternativnim hemijskim platformama može dovesti naučnike do sinteze novih oblika života“.

Drugi naučnici sa instituta Rokvil nadaju se da će napraviti sintetički organizam od nule, ali većina studija do sada je upotrebljavala uobičajen DNK.

U svom studijskom člansku u Kembridžu, Džojs aludira na potencijalne opasnosti od sintetičkih  genetika. Piše: „Kao što jedan predviđa da će sve alternativne forme života biti moguće sa XNAs i drugim genetski egzotičnim molekulima, reči Altura Klarka mi odmah padaju na pamet. U Odiseji 2, HAL kompjuter govori čovečanstvu: ‘svi ovi svetovi su vaši, ali upozoravam, osim na Jupiterov Mesec, ne pokušavajte da sletite tamo’.

Sintetički biolozi se počinju veseliti svetovima alternativne genetike, ali ne smeju ići u oblasti koje imaju potencijal da naruše našu biologiju“.

prevod Maja M. za Vestinet.rs

 

Share this post: