NAJLEGENDARNIJE FOTOGRAFIJE DRUGOG SVETSKOG RATA

Jedna od najlegendarnijih fotografija Drugog svetskog rata je šetnja Hitlera i njegovih najbližih saradnika u Parizu 1940. godine, posle ulaska u Francusku.

harkov poslednji jevrejin 1941-drugi svetski rat

Poslednji Jevrejin u Harkovu u Ukrajini, 1941. godine. Slika je pronađena u albumu jednog nemačkog vojnika. Podaci o fotografiji su napisani na poleđini i jezivi su dokument šta se tada dogodilo. Svih 28.000 Jevreja je ubijeno, a ovaj na slici je bio poslednji.

varsavski geto jevreji

Varšavski geto 1943. godine. Ovo je jedna od najpoznatijih fotografija Drugog svetskog rata. Slika pokazuje uništavanje varšavskog geta, koji je bio jedini dom za hiljade jevrejskih građana. Slikom dominira tragedija uplašenog dečaka sa podignutim rukama.

dan D 1944 Omaha bic-drugi svetski rat

Dan D 1944. godina, iskrcavanje u Omaha Beach.

tajms skver proglasenje kraja rata 1945

Ova ikona fotografija snimljena je 1945. godine na Tajms Skveru i odražava radost zbog proglašenog primirja. Suprotno uvreženom mišljenju, dvoje u prvom planu nisu bili ljubavnici. To je samo srećan vojnik koji ljubi medicinsku sestru.

Le drapeau de la victoire

Fotografija je napravljena 2. maja 1945 u Berlinu. Sovjetske trupe podižu zastavu posle krvavih okršaja sa nemačkim vojnicima. Jedna od najčuvenijih ratnih fotografija svih vremena.

ivo dzima drugi svetski rat 1945

Podizanje zastave na Ivo Džimi 1945. godine. Fotografija je osvojila Pulicerovu nagradu a napravio ju je Joe Rosenthal. Polovina vojnika koji su na slici poginuli su u nastavku borbe.

atomska bomba hirosima drugi svetski rat 1945

Atomska bomba u Hirošimi 1945. godine. Slika je napravljena 2 avgusta u Japanu. To je bila druga atomska bomba po redu i tom prilikom je ubijeno ili teško povređeno 150.000 ljudi.

(Vestinet.rs)

Share this post: