NAJTRAŽENIJI HAKER NA SVETU USTVARI FBI ŠPIJUN

Najpoznatiji haker na svetu okrenuo se protiv svojih drugova jer nije želeo da ide u zatvor i ostavi svoje dvoje dece.

 

Za mnoge on je bio poput božanstva – ako bi Sabu pohvalio nekog hakera, njegov bi uticaj odmah porastao u (hakerskoj) zajednici, tako su Sabua, do juče najtraženijeg hakera na svetu (bar se tako mislilo), a danas velikog izdajicu, opisali agenti koji su bili uključeni u njegovo hapšenje.

Ovu su priču prvi preneli na Fox Newsu pa su mnogi koji prate hakerske aktivnosti poslednjih godinu dana ostali šokirani kada su saznali da je Hector Xavier Monsegur, u internet svetu poznatiji kao Sabu – izdajnik i FBI-jev doušnik.

Ono što je posebno šokantno za mnoge hakere kojima je bio idol i koji su se s novim informacijama obraćali upravo njemu, jeste da on s FBI-jem sarađuje još od avgusta prošle godine pa je pitanje koliko je članova Anonimusa (i LulzSeca) izdao do sada i ko će biti sledeći haker kog će uhapsiti. Sve vreme u poslednjih više od pola godine kada su hakeri pratili i komentarisali, a novinari intervjuisali Sabua putem Twittera i interneta, njega su nadgledali agenti FBI-a koji su mu čak i govorili što će pisati.

Prema informacijama koje možemo pročitati na mreži, Sabu je pao na poprilično glup način – jednom se logovao na čet sa svojom pravom IP adresom. Policajci su otkrili o kome se radi i počeli ga pratiti, ali kako je postao velika ‘zverka’ u online svetu u lov na njega bacili su se i drugi hakeri koji su još u junu prošle godine otkrili njegovo pravo ime – Hector Xavier Monsegur.

Kada je njegovo ime otkriveno, on je u tajnosti uhapšen u junu, a dva meseca kasnije priznao je krivicu za deset tačaka koje su mu stavljene na teret i zbog kojih bi u zatvoru mogao provesti više od 124 godine. Između sprovođenja ostatka života u zatvoru i izdaje, odlučio se za izdaju, a u Fox Newsu kažu da nije hteo otići u zatvor zbog dvoje dece s kojima je živeo i za koje se jako brinuo.

Zanimljivo je da je Sabu jedno vreme u avgustu u potpunosti nestao s interneta, tj. prekinuo je komunikaciju putem Twittera i četa (to je bilo u avgustu, kada je postao policijski doušnik) pa se naknadno vratio i nastavio komunicirati kao da se ništa nije dogodilo.

Već su tada u hakerskim krugovima počele kružiti glasine da je Sabu postao izdajnik jer je njegovo pravo ime i prezime koje su otkrili hakeri internetom kružilo mesecima pa je svima bilo čudno zašto Monsegur nije uhapšen.

Nakon prvih velikih hapšenja hakera iz LulzSeca (u julu je uhapšen Topiary) verovatno najpoznatiji haker Kevin Mitnick upozorio je kako će uhapšeni hakeri ‘propevati’. S obzirom da se i sam našao u sličnoj situaciji pre mnogo godina, objasnio je da je hakovanje mnogim klincima igra i zabava i kako nisu svesni svojih postupaka, sve dok ih ne uhapse i ne shvate da bi mogli sledećih dvadesetak ili više godina provesti u zatvoru – tada svi progovore.

Mitnik je posebno upozorio na napade na CIA-u i FBI-a rekavši da, ‘ako bodete tigra u oči, on će vas kad-tad ugristi’, a Sabua je opisao kao Pabla Escobara hakerskog sveta.

Prema neslužbenim informacijama s mreže, Sabu je tokom ovih meseci uspeo sprečiti brojne hakerske napade jer su hakeri koji bi pronalazili sigurnosne propuste upravo njemu javljali o tim propustima i planovima napada, na šta je reagovao FBI i pokušao sprečiti te napade i popraviti sigurnosne propuste.

Koliki je bio uticaj Sabua najbolje govori podatak da je ‘zabranio’ hakerima da nastave s napadima na stranice CIA-e, a hakeri su ga poslušali i ti su napadi stali – s obzirom da je celo vreme bio pod nadzorom FBI-a, oni su Sabuu naredili da opozove taj napad kako ne bi dodatno osramotili CIA-u.

Na Arstehnici kažu da je, zahvaljujući upravo Sabuu juče uhapšen i haker koji je odgovoran za snimanje razgovora između agenata FBI-a, a uhapšen je i haker odgovoran za napad na Stratfor. Situacija oko Stratfora posebno je zanimljiva jer se čini da je celo vreme bio nadziran od strane Sabua tj. FBI-a – pitanje je da li su oni dopustili da ove informacije izađu u javnost, a na jednoj internet stranici pitaju se da li je sadržaj objavljenih dokumenata promenjen pre njihovog otkrivanja javnosti.

Mnogi se pitaju koliko će ova hapšenja uticati na budućnost Anonymousa, a neki bezbednosni stručnjaci smatraju da ipak neće ostaviti puno traga. Naime, Anonymous je odavno postao puno više od grupe hakera koji ruše stranice pa za mnoge ovaj pokret predstavlja borbu za slobodu interneta i borbu protiv korporacija i korumpiranih političara – borbu koja se zahvaljujući OWS pokretu i protestima protiv ACTA-e preselila i na ulice velikih svetskih gradova.

Ipak, treba očekivati da bi se broj napada  mogao smanjiti jer bi se neki hakeri mogli opametiti kada shvate da nisu nedodirljivi i da bi i oni na kraju mogli biti uhapšeni, a kazne zatvora od 10, 20 ili čak 120 godina veliki su razlog da promisle više puta pre nekog sledećeg hakovanja.

Što se Sabua tiče, osim velikih osuda od strane hakera (na nekim smo stranicama čak mogli pročitati pozive na osvetu), zanimljivo je znati da je on bio nezaposlen te je čak od države primao nekakvu novčanu pomoć (ako su informacije Fox Newsa istinite), a opisuju ga kao računarskog genijalca koji je bio poprilično lenj te je sa svojim znanjem mogao zarađivati milione u nekoj velikoj IT kompaniji.

 

Dnevnik

Share this post: