Najveća tajna: Ovo je najskuplje oružje američke vojske, vredno 18 milijardi dolara

Najveća tajna

Najskuplje oružje američke vojske, u koje je uloženo čak 18 milijardi dolara, biće otkriveno 2016. godine, a pored enormno visoke cene karakteristično je i po strogoj tajnosti u kojoj se čuva.

Američka avijacija zahtevala je dodatnih 1,2 milijarde dolara za završetak projekta, koji bi trebalo da bude gotov do kraja ove godine. Reč je o bombarderu dalekog dometa „LRS-B“, navode izvori bliski ministarstvu odbrane SAD.

Iako je završetak programa najavljen za 2016. godinu, puna operativna funkcionalnost ove letelice očekuje se nakon 2020. godine, kada sva potrebna testiranja budu završena. Ukoliko sve prođe prema planu, očekuje se da će američka avijacija imati između 80 i 100 ovakvih aviona, od kojih će svaki koštati oko 550 miliona dolara.

Ono što još uvek nije otkriveno je da li će skupoceni bombarder biti bespilotna letelica, ili će njime ipak upravljati jedan ili više pilota.

„Nortop Gruman“, kompanija koja stoji iza proizvodnje čuvenog B-2 stelt bombardera, učestvuje u razvoju novog LRS-B aviona u saradnji sa kompanijom Boing, dok „Lokhid Martin“ vreba šansu iz prikrajka da se priključi projektu.

– Mislim da je razvoj ovakvog, futurističkog bombardera sa dalekim dometom zadatak od ključne važnosti za nas, u cilju osiguravanja mira u narednih 25 godina – izjavio je ministar odbrane Čak Hejgel pri poseti avio-bazi „Vajtman“.

(Biznis insajder)

Share this post: