NAJVEĆI FUDBALSKI PREVARANT SVIH VREMENA:NAPADAČ KOJI NIKAD NIJE DAO GOL

Neverovatna priča, Karlos Enrike Kajzer učinio je sve kako bi postao velika brazilska nogometna zvezda iako nije bio fudbaler. Uspeo je sve prevariti igravši u velikim klubovima.

Iz Brazila stiže najneverovatnija fudbalska priča, za koju bi bilo čudno da uskoro ne dobije svoju filmsku ekranizaciju. Proglašen kao najveća nogometna varalica, Karlos Enrike Kaiser, koristio je svoje glumačke sposobnosti i trikove kako bi postao fudbalska zvezda .

Brazilski Kaiser činio je sve kako bi zavarao ljude u svoje fudbalske kvalitete, iako nikad nije ni bio fudbaler. Koristeći svoju britkost, lukavost i snalažljivost, Enrike je izgradio 20- godišnju fudbalsku karijeru kao profesionalni napadač, a da pritom nikad nije postigao niti jedan gol.

Kaiser je osmislio strategiju početkom 80 – ih godina prošlog veka tako što se sprijateljio s najpoznatijim brazilskim fudbalerima poput Romarija, Branca, Ricarda Roche i mnogih drugih. Kad god bi potpisali nove ugovore, uverili bi svoje klubove da pruže priliku ‘talentovanom’ Enrikeu u obliku tromesečne probe.

Odmah po potpisivanju ugovora, Kaiser bi se bacio na treninge kako bi se doveo u formu. Tako bi sledećih nekoliko meseci trčao krugove tokom dana, a preko noći bi partijao po Riju oslanjajući se na svoj status profesionalnog fudbalera kako bi zadivio žene.


Glumio sam povrede i posećivao lekare

Nakon prvog meseca Kaiser bi nastupio na utakmici, a svoj plan je objasnio za Globo.

– Kad bi mi neko dodao loptu, šutnuo bih je što dalje. Onda bih se uhvatio za zadnju ložu u agoniji pa bi narednih 20 dana proveo na lekarskim pregledima. Tada nije bilo magnetne rezonance pa su mi morali poverovati.

Za vreme povrede Kaiser je radio na tome da postane popularan među svojim saigračima.

– Tad igračima nije bilo dozvoljeno da napuštaju hotel pre utakmice. Zato bi nekoliko dana pre stigli u hotel, ja bih unajmio nekoliko soba i doveo nekoliko žena koje su tamo pričekale moje saigrače. Kad su igrači došli, nisu ni trebali napustiti hotel da upoznaju žene – rekao je lukavi Brazilac.

Neki su ga ipak “pročitali”

Većina trenera i lekara smatralo je da Kaiser jednostavno nema sreće, ali neki su videli kroz “fasadu”. Kad je bio u Botafogu početkom 90 – ih, Kaiser je često nosio veliki mobilni telefon. Koristio ga je za duge razgovore na engleskom sa stranim klubovima, koji se za njega interesuju.

Bilo je lako prevariti njegove saigrače, jer nijedan od njih nije govorio engleski, ali klupski doktor jeste. Brzo je shvatio da Kaiserov engleski nije imao nikakvog smisla. Jedan dan dok se brazilski varalica tuširao, lekar je proverio njegov mobilni telefon za koji se ispostavilo da je igračka.

Nakon takvih incidenata, Kaiser bi se jednostavno prebacio u neki drugi klub u kojem bi ponovio svoju uspešnu formulu. Osim Botafoga igrao je u još nekoliko velikih brazilskih klubova poput Flamenga, Vaska, Palmeirasa i Fluminensea.

Dočekalo ga je neprijatno iznenađenje – morao je u igru

Kad je bio u BANGUI u kojem se takođe oporavljao od “povrede”, Kajzera je dočekalo neprijatno iznenađenje – trener ga je uvrstio u prvi tim.

– Trener me uverio da ću sedeti na klupi, ali je tim gubio pa mi je trener najednom rekao da se zagrejem za igru – rekao je Kajzer, koji je ulazeći u igru morao brzo nešto smisliti.

– Primetio sam da su navijači vređali vlastite igrače. Stoga sam se popeo na ogradu i verbalno se sukobio sa navijačima.


Kaiser je dobio crveni karton, klupski predsednik Kastor de Andrade je bio besan i zatražio je objašnjenje. Lukavac je znao šta da odgovori .

– Pre nego što kažete išta, poslušajte me. Bog mi je dao oca koji je preminuo, ali mi je dao još jednog. I nikad neću dopustiti nikome da mom ocu govori da je lopov, ali navijači su govorili upravo to. Zato sam intervenisao – rekao je Kaiser pokazavši prema De Andradea, koji mu je produžio ugovor na još šest meseci .

Muljao navijače i na predstavljanju u Ajacciou

Nekoliko godina kasnije Kajzer je imao najveći izazov do sada. Kako su sve velike brazilske zvezde prelazile u evropske klubove, Karlos je takođe odlučio isto te je potpisao za francuski Gazelec Ažaksio. Tamo su ga dočekale stotine navijača, koji su hteli da vide brazilsku zvezdu na delu.

Kaiser ih nije hteo razočarati pa kolabiranje od bolova na travnjaku nije dolazilo u obzir. Umesto toga, kako bi zadovoljio navijače, počeo je raditi jedino što je znao, ispucavati lopte u publiku ! I to je nastavio raditi dok nije ostao bez lopti. Trener nije imao drugog izbora nego da igrače pošalje na 90 – minutnu fizičku vežbu.

U drugoligašu Ajacciou je ostao nekoliko godina, ostvarivši 20 kratkih nastupa zbog brzih zamena. Naposletku se vratio u Rio de Žaneiro kako bi završio impresivnu karijeru sa ravno – nula golova.

(24sata,Vestinet.rs)

Share this post: