NAPAD BIOLOŠKIM ORUŽJEM NA RUSIJU

biolosko-hemijsko-radiolosko-oruzjePosle pojave afričke svinjske kuge, koja je napravila desetine milijardi rubalja štete, moskovski mediji pišu da se iz susedne Gruzije vodi biološki rat protiv Rusije.

Navodno da se zaraza proširila iz američkih laboratorija koje se nalaze na periferiji glavnog gruzijskog grada Tbilisija.

Ruski epidemiolozi očekuju i masovniju pojavu kolere krajem avgusta i početkom septembra, što je još više učinilo dramatičnom priču i pisanje o rasplamsavanju biološkog rata.

Minulih dana je glavni ruski sanitarac dr Genadij Oniščenko izjavio da je svinjska kuga u Rusiju stigla iz Gruzije i da je to planski učinjeno kao „ekonomska diverzija“. Iako je bolest zahvatila mnoge regione Rusije, ona se proširila sa juga i došla je iz Gruzije, tvrde moskovski eksperti, među njima i bivši pukovnik, analitičar ruskih tajnih službi Sergej Maslov, čiji je zadatak bio da se kao lekar epidemiolog bori protiv biološkog oružja.

Svinjska kuga je poznato biološko oružje. Govori se da su pre 15 godina Amerikanci njome zarazili Kubu i lišili je potrebnih količina mesa. I tada i sada američke tajne službe tvrde da one s epidemijom svinjske kuge nemaju ništa.

Istovremeno, Amerikanci napadaju druge optužujući ih da prave biloško oružje. Tako se u izveštaju Stejt departmenta navodi da Rusija narušava konvenciju o zabrani biološkog i toksičnog oružja. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je odmah odgovorilo da Amerikanci svoju krivicu pokušavaju da prebace na druge. U Moskvi posebnu zabrinutost izražavaju što Amerikanci izvode eksperimente s biološkim oružjem u blizini ruskih granica.

Pentagon je u Gruziji opremio tri laboratorije za proizvodnju biološkog oružja. Pre toga su slične laboratorije otvorili u Africi, iako su izjavljivali da se neće baviti modernizacijom biološkog oružja – kaže pukovnik Maslov. On dodaje da ispada da Amerikanci sa tim strašnim zaraznim bolestima neće eksperimentisati samo na svojoj teritoriji, a za druge zemlje se mnogo ne brinu.

– Istraživanja biološkog oružja se izvode u strogoj konspiraciji i u principu se to ne radi na svojoj teritoriji. Tako je od 1946. do 1948. Gvatemala uz finansijsku kompenzaciju dozvolila Amerikancima da sprovode medicinske eksperimente na njenim građanima. To su prvo radili na zatvorenicima, a zatim na psihijatrijskim bolesnicima, pa i na vojnicima. Nikome od tih ljudi nije rečeno da će biti zaraženi sifilisom – podseća pukovnik Maslov. – Kada je, posle pola veka, informacija bila dostupna svima, Bela kuća je prvo pokušala da je prećuti, ali je na kraju predsednik Barak Obama morao da se izvini narodu Gvatemale.

Moskovski list „Argumenti nedelje“ ističe da SAD izbegavaju pravnu odgovornost za te strašne eksperimente, pa tako neće morati da plate finansijsku kompenzaciju.

– Rad američkih bioloških laboratorija u Gruziji je direktno kršenje međunarodne konvencije i za Rusiju predstavlja direktnu opasnost – kaže glavni sanitarac Oniščenko. On tvrdi da se glavna vojno-biološka laboratorija u Gruziji nalazi na teritoriji bivše sovjetske baze kod Tbilisija.

Ta činjenica bi mogla da utiče na donošenje odluke u Moskvi da se ponovo obustavi uzvoz gruzijskih vina, voća i povrća u Rusiju.

– Već smo upozorili predstavnike vlasti u Tbilisiju da to što se u Gruziji nalaze američke vojne laboratorije kod nas izaziva zabrinutost. Smatramo da je upravo hrana najlakši put da se otrovne hemikalije ubace i napravi velika šteta zdravlju – objašnjava dr Oniščenko

Posle svega što se desilo s američkim prebegom Edvardom Snoudenom, nije malo onih koji postavljaju pitanje – hoće li se Amerikanci osvetiti Rusima i zakomplikovati im zimsku Olimpijadu u Sočiju iz svojih biološko-hemijskih laboratorija na periferiji Tbilisija? Vođa čečenskih separatista Doko Umarov je nedavno obećao da će se potruditi da onemoguće održavanje Olimpijade.

Osim u Rusiji, svinjska kuga hara i u Belorusiji. Tamo je već zabranjeno privatnicima da uzgajaju svinje, što je izazvalo nezadovoljstvo seljaka. Beloruske zapadne komšije planiraju da zatvore granice. Prvi slučajevi kuge u Belorusiji su bili prošlog proleća, ali su vlasti zvanično priznale da hara virus tek početkom jula. U zemlju je, zvanično, došao sa stočnom hranom iz Rusije.

Krajem jula, veterinarske službe Litvanije, Letonije, Estonije i Poljske dogovorile su se da naprave zaštitnu zonu prema Rusiji i Belorusiji i postave ogradu koja će sprečavati divlje životinje da prelaze granicu. Za to očekuju pomoć od EU.

(Novosti)

Share this post: