NASA: Okeani i mora neizbežno nadolaze, zbrisaće države i narode

cunami poplava more oluja katastrofa potop

Najnoviji podaci pokazuju da je rast okeana za jedan metar u sledećih 100 do 200 godina nezaobilazan, što će dovesti do velikih klimatskih, ali i populacionih pomeranja – tvrdi NASA.

Naučnici upozoravaju da se glečeri na Grenlandu i Antarktiku tope brže nego ikada, a okeani se zagrijavaju i šire mnogo brže nego poslednjih godina.

Direktor Odeljenja za nauku o planeti Zemlji Majkl Frejlih objašnjava da će podizanje nivoa mora imati dalekosežne efekte, „jer više od 150 miliona ljudi, većinom u Aziji, živi unutar jednog metra od sadašnjeg nivoa mora“.

Niske države unutar SAD, poput Floride, mogle bi da nestanu, kao i neki od najvećih svetskih gradova kao što su Singapur i Tokio.

„I neki narodi sa pacifičkih ostrva mogli bi da potpuno nestanu u budućnosti“ – upozorava Frejlih.

Najteže je predvidjeti koliko brzo će se topiti ledene ploče. Poslednje veće predviđanje napravljeno je 2013. godine. Na Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama UN, na osnovu konsenzusa međunarodnih istraživača, objavljeno je da bi globalni nivo mora mogo da „poraste“ od 30 centimetara do jednog metra do kraja veka.

Od 1992. godine okeani su se, u proseku, „podigli“ za 7,6 centimetara dok su neki delovi viši i za 23 centimetra zbog prirodnih varijacija. Naučnici su posebno zabrinuti zbog ledenog „pokrivača“ na Grenlandu, sa kog nestaje oko 303 gigatona leda godišnje tokom poslednje decenije.

(Srna)

Share this post: