„Naši roditelji su ruski špijuni“

spijunaza agent detektiv insajder

Na prvi pogled izgledali su kao najobičnija porodica, a onda je FBI upao u njihovu kuću i tada je otkrivena velika tajna.

Donald Hetfild, sa suprugom Trejsi Foli i dva sina Timom i Aleksom, živeo je u Kembridžu kada su im u kuću 2010. godine upali agenti FBI-ja i otkrili da su Donald i Trejsi zapravo ruski špijuni.

Šest godina kasnije, njihovi sinovi su za „Gardijan“ ispričali celokupno iskustvo.

Naime, njihovi roditelji im nikada nisu otkrili tajni identitet. Tata je rođen kao Andrej Bezrukov, a mama kao Elena Vavilova u Sovjetskom savezu i oboje su bili regrutovani u njihovim dvadesetim godinama kako bi služili zemlji u “složenoj špijunskoj operaciji”.

Pre nego što su se doselili u SAD, došli su u Kanadu, gde su se Tim i Aleks rodili.

“Nikada nisam imao ni najmanju sumnju u svoje roditelje”, rekao je Aleks.

“Čak sam mislio da roditelji mojih prijatelja vode mnogo uzbudljiviji i uspešniji život nego moji.”

Braća su bila u šoku nakon hapšenja i mislili su da je sve to velika greška, dok dokazi nisu počeli da se gomilaju. Tada su shvatili da su njihovi roditelji zaista ruski špijuni.

Regrutacija

Aleks, koji sada ima 21 godinu, studira u Evropi, a njegov brat radi u finansijama u Aziji.

Obojica su rešila da otvoreno govore o svemu, jer žele da ponovo dobiju kanadsko državljanstvo i da se vrate u tu zemlju.

Njihovi roditelji su na slobodi i žive u Rusiji, u koju su se vratili nakon razmene špijuna.

Nije poznato koje informacije su oni prikupljali za Rusiju, ali je sigurno to da se nisu upuštali u avanture u stilu Džejmsa Bonda. Hetfild je radio u konsultanstkoj firmi u Bostonu, a Foli je prodavala nekretnine.

(B92)

Share this post: