NATO I TURSKA RUŠE SIRIJU SA POBUNJENIČKIM MARIONETAMA

 Pokušaj mirovnog plana u Siriji su sponzorisale Ujedinjene Nacije i Arapska Liga . Plan nije napravljen da bi zaustavilo nasilje, nego da se skine sa vlasti Asad i njegova Vlada. Kasnije bi se krenulo u vojnu akciju, verovatno od strane Amerikanaca i njihovih NATO marioneta.

Mirovni plan traži, između ostalog, da se reše konflikti sa Asadovom Vladom, a ignoriše se činjenica da je opozicija takođe naoružana. Plan za opoziciju sadrži jednu rečenicu – slične obaveze će se tražiti i od opozicije da bi se zaustavile borbe. Nigde se eksplicitno ne traži od njih da prekinu sa borbom.

Asad je pristao da sprovede plan, pod uslovom da i druga strana ima iste obaveze. To je sada veliki problem za Zapad jer su oni finansirali i naoružavali opoziciju da bi zbacila aktuelnu vlast.

Prema tome, Zapad ne može da zahteva od opozicije da poštuje Mirovni plan UN, jer bi to ometalo njihov cilj rušenja Asada. Nakon što se Asad složio sa mirovnim planom, opozicija je nastavila sa sukobima, čime je Vlada morala da traži pisane garancije da se zaustave konflikti. Naravno, njihov lider odbija, i kaže da ne priznaje režim.

Ovo je vrlo licemerno u vezi primirja, ako jedna strana spušta svoje oružje druga strana nastavlja sa borbama. Ipak, ovo je mesto za oblikovanje mirovnog plana.

Teret se stavlja na Al Asada da zaustavi borbe ali sa druge strane opozicija se ne forsira na to, i tako im omogućava nasilne poduhvate. Samim tim, nateraće Asada da prekine mirovni plan, čime će stvoriti priliku Zapadu da nastave sa podrškom sirijske opozicije.

Takođe treba pogledati i ko je napisao mirovni plan: Kofi Anan koji je trenutno izaslanik u Siriji i ima duboke veze sa CIA. Započeo je osnovu onoga što će biti poznato kao „odgovornost zaštite“, doktrina koja je korišćena od strane Zapada da interveniše u zemljama, u cilju zbacivanja režima, koji odbijaju da se klanjaju.

1999.godine, kada je održao govor kao sekretar UN, koristeći Bosnu i Ruandu kao primer: „Države nisu uspele da ispune svoju dužnost, i nisu zaštitile svoje ljude“, tim je zaključio da, suverenitet država,  predstavlja prepreku za zaštitu ljudskih prava.

Nedavno je bilo priče o incidentu koji se desio na sirijsko-turskoj granici. Sirijski vojnik je pucao u civile. Međutim, ono što se ovde ignoriše je činjenica da su sirijski vojnici pucali na pobunjenike.

Pobunjenici su pokušali da pobegnu u izbeglički kamp, izveštavaju Britanci, koji tamo imaju bazu. Trebalo bi i da se shvati Turska uloga u svemu ovom. Poslali su obaveštajnu službu u Siriju, od kojih je 40 oficira ostalo zarobljeno. Turska već preti da će intervenisati, i podržava sirijsku opoziciju.

Znači, mirovni plan nije ništa drugo nego vic, koji bi trebao da natera Asada da ga ne ispoštuje, tako da Zapad ima razloga, zajedno sa Turskom da interveniše i naprave marionetski režim.

To će samo pomoći u naporima da “rane” Iran, jer mu je Sirija glavni regionalni saveznik, i ako Sirija padne, Iran će po svakom pitanju biti izolovan.

Ovaj „pokušaj“ mira je u stvari “objava rata“.

Vestinet.rs
 

Share this post: