„Nema sumnje da Tesla vlada duhovnošću višeg reda“

Genijalac

Nikola Tesla, Srbin rođen u Hrvatskoj, studirao je u Češkoj, radio u Budimpešti, Parizu, Pragu, Strazburgu, SAD. Kosmopolit.

Građanin sveta – tako je i veliki njegov doprinos čovečanstvu. On je u stvari označio početak globalne elektrifikacije planete.

On je bio taj koji je razvio sistem naizmenične struje, stvorio motore sa visokonaponskim transformatorima, na kojim počiva cio industrijski svet.

Zahvaljujući njemu, osvetljeni su naši domovi, sela, gradovi. Tesla je pravi tvorac radia, a ne Markoni i Popov, koji su iskoristili njegov rad i patent.

Tesla je stvorio prvi mehanizam sa daljinskim upravljanjem, otkrio princip robotike i motora na solarnu energiju, rengenski aparat, brojač električne energije, automobilski brzinomer, fluorescentne sijalice, električni sat, uredaje za elektroterapiju – nabrajati možemo i dalje i dalje…oko hiljadu pronalazaka iz raznih oblasti nauke i tehnike.

Rad mnogih naučnika zastari već za vreme njihovog života, zbog brzog razvoja nauke i tehnologije. Tesla je bio redak primer naučnika čiji rad je živio u tri veka.

Na kraju on je vlasnik ideje elektronskog mikroskopa i lasera, televizije i mobilnog telefona, Interneta i mnogih drugih stvari, koje su postale stvarnost tek u naše vreme.

Dve osnovne ideje vodilje su bile kod ovog velikog naučnika: dobiti jeftinu el. energiju i prenositi je na bilo koju udaljenost bez provodnika.

„Naš svet je uronjen u ogromni okean energije mi letimo beskonačnim prostorom neverovatnom brzinom. Sve se vrti uokolo, sve je u pokretu – sve je energija.

“ Sebi je postavio ambiciozan zadatak – da pronađe način dobijanja ove energije.“ Zatim dobijajući je iz nepresušnih izvora, čovečanstvo će džinovskim koracima krenuti napred.“

Milijarder JP Morgan daje naučniku novac za toranj radio-komunikaciju preko Atlantika. U stvari, Tesla ima tajni mnogo ambiciozniji plan.

Namerava da izgradi pet takvih tornjeva, koji bi trebali da obezbede bežičnu vezu širom sveta.

„Kada se završi projekat, poslovni čovek će moći da diktira instrukcije iz Njujorka, i one će se odmah pojaviti u njegovoj kancelariji u Londonu ili negde drugo.

On može sa svog radnog mesta da poziva bilo koji telefon na svetu.

Mali instrument ne veći od sata, će omogućiti njegovom vlasniku komunikaciju bilo gdje: na moru ili na kopnu, muziku ili poeziju, govore: političkog lidera, velikog naučnika ili propovedi sveštenika, koji se nalaze na velikoj udaljenosti.

Isto tako, može se preneti bilo koja slika, simbol, crtež ili tekst. “
U stvari Tesla je planirao prototip današnjeg Interneta.

Mnoge njegove ideje i konstrukcije su toliko ispred vremena da za života naučnika nisu mogle biti realizovane, jer nije bilo odgovarajuće tehnologije.

Ovo su samo neke od njih: radio-kontrolisani torpeda, leteći aparati, reaktivni avioni, letilice vertikalnog uzletanja, vozila na vazdušnom jastučetu (hovercraft) i još mnogi drugi.

Rad Nikole Tesle, naravno bio je interesantan vojsci. Od samog početka svog rada, on je uvek bio u žiži interesovanja, kako armija raznih država, tako i specijalnih službi.

Glavna stvar kojom je Tesla šokirao savremenike je ogroman broj originalnih ideja, koje je Tesla generisao sa neobjašnjivom lakoćom. I konačno, šokantno priznanje naučnika: „Nisam ja autor ovih ideja“.

On je bio obično dete, ništa posebno. Sve se promenilo preko noći, kada mu je poginuo voljeni brat. Taj strašni udarac, bukvalno je promijenio Nikolin život.

Počele su nepodnošIjive noćne more. Snagom volje, dečak je počeo da zamjenjuje strašne slike, drugim slikama. Ispočetka, to su bile slike sveta, u kojem je živio.

Ali u nekom trenutku na svoje iznenađenje on je počeo da izlazi van poznate stvarnosti.

„Tako je počelo moje mentalno putovanje. U početku, slabo, a onda sam sve bolje vidio, nova mesta, gradove, zemlje. Živio sam tamo, upoznavao Ijude, stekao prijatelje.

Teško je verovati, ali oni su mi isto tako dragi kao i moja porodica i isto toliko stvarni. “

Evo šta je napisao naučnik o svom prvom iskustvu „izmijenjenog stanja svesti“:
„Borio sam sa ovim problemom nekoliko godina. To je bilo pitanje života i smrti. Znao sam da ću umreti ako ga ne rešim.

Moj um je bio zategnut do krajnjih granica, i u nekom trenutku nezamislivo se dogodilo – čuo sam kucanje sata tri sobe dalje od mene, sletanje muve na sto, tup udarac ponavljao se u mojim ušima, u mraku sam imao osetljivost slepih miševa i bio u mogućnosti da pronađem predmet zahvaljujući posebnim trncima u čelu.

Sunčevi zraci, tako su pritiskali moj mozak da sam skoro pao u nesvest. Prolazeći u daljini kočija je potresla moje telo i iznenada sam vidio bljesak, kao minijaturno sunce.

I u jednom magnovenju istine otkrio sam sebe. To je bilo stanje apsolutne sreće. Misli su išle beskrajnim tokom, a ja sam jedva uspevao da ih fiksiram. “

Takva stanja s vremena na vreme doživljavaju mnogi stvaraoci. Dešavaju se po pravilu spontano neočekivano, kao kod Tesle prvi put. Ali Tesla je kasnije naučio da uđe u takvo stanje kad god je htio.

On je tvrdio da je može u bilo kom trenutku, u potpunosti da isključi svoj mozak od spoljašnjeg sveta i u tom stanju dolazi mu unutrašnje viđenje. Na taj način je Tesla dovodio svoje konstrukcije do savršenstva.

„Ne trebaju mi modeli, crteži, eksperimenti. Kada se rađaju moje ideje, ja počinjem da gradim u mašti uređaje, mijenjam konstrukciju, usavršavam i uključujem.

Nepoznato o geniju

I meni je potpuno svejedno sprovode li se ispitivanja instrumenta u mojoj glavi ili u laboratoriji rezultati će biti identični. Za 20 godina nijesam imao ni jedan izuzetak. “

Ulazeći na taj način, u izmijenjeno stanje svesti, on je mogao da primi informacije koje nisu dostupne. To mu je omogućavalo, prije svega da otkrije neobične pojave, stvari.

I da gleda na svet iz druge perspektive u odnosu na posmatranje običnih Ijudi. A zahvaljujući tome što je lako prelazio u normalno stanje svesti, on je sve to mogao da fiksira i prenese Ijudima.

Neobjašnjivi izvor Teslinog znanja još uvek je nepoznata i neistražena pojava. Reči: „genijalna intuicija“, „prosvetljenje“ – apsolutno ništa ne objašnjavaju. Odakle je on crpio svoje ideje?

„Moj mozak je samo prijemnik. U svemiru postoji neko jezgro iz koga mi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam prodro u tajne ovog jezgra, ali znam da ono postoji. “

I Tesla je znao da se poveže sa ovim izvorom, crpeći otuda neophodne informacije.

„Velika misterija našeg postojanja tek treba da se otkrije, može se pokazati da čak i smrt nije kraj. “

„Bio sam dva bloka od kuće, gde je ležala moja bolesna majka. I odjednom sam vidio oblak sa anđeoskim likom.

Jedan od njih, postepeno je dobijao crte moje majke. Iznenadnim uvidom shvatio sam da je upravo umrla. I to je bila istina. “

Tesla je verovao da smrću čoveka njegova duhovna suština ne umire, i sa njom je moguće uspostaviti kontakt.

„Nema sumnje da Tesla vlada duhovnošću višeg reda“ – rekao je za naučnika čuveni indijski filozof Vivikananda.

Posećujući često laboratoriju pronalazača on je rekao: „Tesla se odnosi prema električnoj energiji, kao prema živom biću, razgovara sa njom i naređuje joj. „.

Tesla je bio uveren da  sve u svemiru, od galaksije do elektrona ima svest. Da je Kosmos jedan razumni živi organizam.

Tesla je smatrao da je Svemir – integralni organizam, koji se sastoji od više delova koji su slični, ali se razlikuju po različitoj frekvenciji vibracije.

Svaki deo je paralelni svet. Ulazeći u rezonancu sa frekvencijom nekog drugog sveta, mi kao da otvaramo prozor u taj paralelni svet. Tako se može putovati Kosmosom.

Genije

Ovo zvuči fantastično i za nas, a ne Teslinim savremenicima.

„Koliko Ijudi me je zvalo fantazerom, rugajući se mojim idejama, naš zabludjeli kratkovidi svet. Sudiće nam vreme. “
„Moj projekat je isuviše ispred vremena u kojem se pojavio. “

Tesla je otkazao dalje eksperimente u Vordenklifu i uništio podatake, koji otkrivaju suštinu otkrića.

Dokument koji govori o direktnoj umešanosti Tesle u tunguskom događaju takođe nije nađena a samim tim i pitanje njegove „krivice“ ostaje otvoreno.

Ostaju tajne, u velikoj mjeri, i u kasnijim aktivnostima genijalnog pronalazača. Jasno je još samo jedno – jača od naučnikove ambicije, je njegova ogromna odgovornost.

Tesla nije služio određenoj zemlji. Njega je interesovala sudbina čovečanstva. Shvatajući sebe kao dio organizma Univerzuma, Tesla je često ponavljao: “ Dejstvo čak i malih bića dovodi do promena u celom Svemiru. “

Procjenjujući svoje mesto u ovom svetu genije koji je posedovao nevjerovatnu tehnološku moć, jednom je rekao: „Ja bih mogao da rascijepim Zemlju, ali nikad to neću uraditi.

Moj glavni cilj je bio da ukažem na nove pojave i da širim ideje koje će postati polazne tačke za nova istraživanja. “

Nikola Tesla – nije čudo, i nije glasnik drugih svetova. On je jedan od nas – čovek, koji nas ponovo i ponovo dovodi do večnog pitanja: Ko smo? Odakle? Zašto? Koje su naše mogućnosti?

(iz filma Nikola Tesla – Gospodar sveta)

„Hranio sam golubove, na hiljade njih, već godinama. Hiljade njih, ko bi ih sve zapamtio. Međutim, bio je jedan golub, divna ptica, bele boje sa svetloplavim pegama na krilima: on je bio nešto posebno.

Bila je to ženka. Mogao sam je prepoznati bilo gde. I ona je mene mogla da pronađe na svakom mestu. Trebalo je samo da pomislim na nju, da je pozovem i ona bi doletela.

Ja sam je razumeo i ona je razumela mene. Volio sam tu golubicu.

A onda, jedne noći dok sam u mraku ležao na krevetu, i kao obično rešavao neke probleme, uletela je kroz otvoren prozor i sletela na moj sto.

Znao sam da sam joj potreban, htela je da mi saopšti nešto važno, pa sam ustao i otišao do nje.

Gledao sam je i znao da želi da mi kaže – da će umreti. A onda, kad sam to shvatio, vidio sam svetlo iz njenih očiju – snažan snop svetlosti. Da, bila je to stvarna svetlost, snažna, blistava, zaslepljujuća svetlost.

Kada je moja golubica umrla, nešto je nestalo iz mog života. Do tada sam bio sasvim siguran da ću završiti sve svoje zamisli, iako sam imao ambiciozan program, ali kad je golubice nestalo znao sam da je moje životno delo okončano.“

(iz filma Nikola Tesla – Zraci smrti)

Svi smo mi jedno

„Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti! “

„Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.“

„Čvrsto verujem u pravilo kompenzacije. Istinite nagrade su uvek u srazmeri sa radom i žrtvama.“ „29 poslednjih dana u mesecu je najteže. “
„Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentriåemo naše misli o toj istini postajemo skladni sa ovom velikom moći. Majka me je učila da tražim istinu u Bibliji.“

„Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je u neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog sveta, naročito velike Amerike.“

„Seme biljke morа pаsti nа pogodno tlo, i trebа gа zаlivаti, negovаti i čekаti dа iznikne i olistа. Tаko je i sа svаkim čovekom ili bićem koje imа ljudsko obličje.“

„Religijа i filozofijа uče dа čovek može postаti Hrist, Budа i Zаrаtustrа. Ono zа čime jа trаgаm luđe je, veće i nemogućnije. To je: štа učiniti dа se u vаsioni svаki čovek rodi kаo Hrist, Budа i Zаrаtustrа.“
„U vаsioni i u prirodi postoji viši morаl; nаučnik trebа njegа dа sledi. Što se tiče ljudskog morаlа, svа istorijа bi se moglа svesti nа dve reči: Krv i Zlаto.

I sаmo krv teče i zlаto sjа! “ „Usmerite sve vitаlne i duhovne energije nа delo. Otudа i očišćenje od mnogih stvаri i potrebа koje imа čovek.

Jа time ništа nisаm izgubio, već sаmo dobio. Toliko sаm dobio dа sаm se rаdovаo svаkom svom dаnu i noći. Zаpišite – Nikolа Teslа je bio srećаn čovek.“

nikola tesla starost naucnik struja

„Život je ritаm koji se morа spoznаti. Jа osećаm tаj ritаm i uprаvljаm se po njemu i prepuštаm mu se. On je vrlo zаhvаlаn i dаo mi je znаnjа kojа imаm.

Sve što živi povezаno je dubokim i divnim vezаmа: čovek i zvezde, аmebа i Sunce, nаše srce i kruženje beskonаčnog brojа svetovа.

Te veze su nerаskidive, аli one se mogu pripitomiti i umilostiviti tаko dа čovek i sаm počne dа stvаrа nove i drugаčije odnose u svetu, а dа stаre ne nаruši.

Znаnje dolаzi iz vаsione; nаš vid je njegov nаjsаvršeniji prijemnik. Imаmo dvа okа: zemаljsko i duhovno. Trebа nаstojаti dа onа postаnu jedno oko.

Univerzum je živ u svim svojim mаnifestаcijаmа, poput kаkve misleće životinje. Kаmen je misаono i osećаjno biće, kаo što su to biljke, zver i čovek.

Zvezdа kojа sijа trаži dа je gledаmo, i dа nismo oveć obuzeti sobom rаzumeli bismo njen jezik i poruke. Svoje disаnje, oči i uši čovek morа usklаditi sа disаnjem, očimа i ušimа univerzumа.“

„Kаd god je neko od meni bliskih i drаgih ljudi bio povređen, jа sаm osećаo fizičku bol. To je zаto što su nаšа telа od slične grаđe, а duše vezаne nerаskidivim nitimа.

Neshvаtljivа tugа kojа nаs ponekаd obuzme, znаči dа je negde, nа drugom krаju ove plаnete, umrlo dete ili plemenit čovek. Celа vаsionа je u izvesnim periodimа bolesnа, od sаme sebe i od nаs.

Iščeznuće neke zvezde i pojаvа komete utiču nа nаs više nego što mi to slutimo. Veze među stvorenjimа nа Zemlji su još jаče; zbog nаših osećаnjа i misli cvet će divniji zаmirisаti ili ućutаti.

Te istine iznovа morаmo učiti dа bismo se izlečili. Lek je u nаšem srcu i isto tаko, u srcu životinje koju nаzivаmo- vаsionom.“

„Veliki je čovek onaj koji svojim umnim darovima i sposobnostima natkrije ostale ljude, koji kao što pčela prikuplja med, prikuplja znanje i otkriva nove istine, ali sve to kruniše ljubavlju prema čovečanstvu, da mu pomogne da što pre izađe iz bede, straha, gladi, neznanja, bolesti.

Nisu veliki oni koji ponižavaju čoveka, već oni koji obogaćuju njegovo duhovno nasledstvo i time pomažu njegovoj sreći.“

Nikola Tesla

Tesla o sebi:

Vama možda nije jasno da sam ja jedan od onog malog broja ljudi koji se pojavljuju sa vremena na vreme i koji menjaju lice zemlje novim idejama.

Uskratiti mi pomoć koju imam pravo da tražim, vezati mi ruke i dovesti me do bespomoćnosti, predstavlja istoriski zločin.

(Beba Mur)

Share this post: