NEMAČKA OKUPACIJA GRČKE

Nemačka zatražila od Grčke da preda kontrolu nad budžetom evropskim institucijama.

 

Kako ekskluzivno saznaje novinska agencija Reuters, Nemačka traži od Grčke da se odrekne kontrole nad svojim budžetom i da svu moć preda u ruke EU institucija.

Reuters-ov izvor navodi kako Nemačka insistira na radikalnom potezu koji bi „uslovio da se finansijski program pomoći pravilno provede“.

Isti izvor ističe kako se od Grčke zahteva da po pitanju fiskalne politike preda „moć odlučivanja“ evropskim institucijama koji već aktivno upravljaju zemljom.

List Financial Times tvrdi kako su dospeli u posed dokumenta u kojem stoji kako Nemačka želi postaviti „upravitelja budžeta“ koji bi imao mogućnost uložiti veto na sve odluke po pitanju budžeta koje bi donela grčka vlada.Drugim rečima, svaki pravilnik ili potez koji ne bi išao u korist međunarodnim kreditorima bio bi poništen vetom.

Prema tom novom planu, Atina bi mogla upravljati Grčkom tek nakon što povrati svoj inostrani dug, prenosi FT.

Ako uzmemo u obzir da Grčka jednostavno nema nikakve mogućnosti povratka celokupnog duga, to bi značilo da bi zemlja doslovno bila pod direktnom upravom Nemačke – na dugi niz godina.

Prema novom planu Nemačka, zajedno s MMF-om i drugim velikim kreditorima, kontrolisala bi da se nad Grcima nastave stroge mere štednje bez obzira na potpuni socijalni haos koji se time izaziva.

Očito je kako Nemačka i dalje strahuje, bez obzira na smenu vlasti u Grčkoj, da bi nova vlada mogla eventualno početi popuštati pod ogromnim pritiskom koji dolazi ponajviše sa gradskih ulica.

Mnogi kritičari će se složiti kako je na snazi postupak svojevrsnog financijskog kolonijalizma.

Argument Nemačke, MMF-a i drugih je taj da Grčka mora vratiti sve svoje dugove. Agresivna politika Nemačke pokazuje svu surovost poslovanja u kriznim vremenima. Ipak, taj silni novac morali bi vraćati stanovnici Grčke, i to godinama.

No, kada se sve sabere i oduzme, činjenica je da se pokušava celokupno stanovništvo pretvoriti u krivca, što je potpuni apsurd.

Nesposobne vlade dovele su Grčku u bezizlaznu situaciju, ali za propast Grčke nije kriva samo grčka vlada – zemlja je dobrim delom opustošena upravo od strane njenih najvećih kreditora, u prvom redu Nemačke. Dovoljno je samo podsetiti na ogromni uvoz njemačkog oružja u zemlju, ugovori na kojima se doslovno postavio ultimatum.

Ipak, izgleda kako bi ovaj plan mogao biti imperativ za izdavanje novog velikog finansijskog paketa pomoći. Podsetimo, u toku su pregovori oko izdavanja novog kredita Grčkoj, u iznosu od 130 milijardi evra.

Ako bi pregovori propali, što je jako teško s obzirom na posledice, Grčka bi sigurno bankrotirala – u to nema više nikakve sumnje, jer je poznato kako Grčka jednostavno nema novac za podmirenje iduće rate međunarodnim kreditorima.

Ali, mnogi ekonomisti zagovaraju upravo bankrot, ističući kako je to jedini način da se Grčka i njen narod izvuku iz ovog beznađa.

Ali to bi zasigurno dovelo do izlaska Grčke iz evrozone, što mnogi ističu kao najopasniji scenario za Evropsku Uniju. Ako države počnu izlaziti iz zajedničke valute, nije ugrožena samo evrozona, već i ceo ekonomski projekt Evropske Unije.

Kako se kriza u Evropi produbljuje, postaje sve izvesnije da Nemačka želi uvesti što veću kontrolu nad celim projektom.

Kancelarka Angela Merkel za sada može računati na podršku francuskog predsednika Nicolas Sarkozy-a, ali pitanje je koliko dugo će ta podrška trajati, pogotovo ako uzmemo u obzir da se bliže izbori u Francuskoj.

Što se tiče drugih članica, Merkel ima sve manje podrške.

Raste broj onih koji otvoreno upozoravaju na sve veće ambicije Nemačke i pretpostavku da Nemačkoj nije u interesu dobrobit Evrope kao Unije, već isključivo dobrobit same Nemačke.

U krizi Nemačka nastoji spasiti pre svega sebe i svoju ekonomiju, problem je što to radi na štetu drugih članica.

Neminovno je kako će takva politika u završnici ići na štetu i samoj Nemačkoj, jer susedne zemlje su još uvek najveće nemačko izvozno tržište.

 

Reuters,Financial Times,Advanced

Share this post: