NEMAČKI INSTITUT ZA BEZBEDNOST: AMERIKA JE OTIŠLA PREDALEKO

Špijunske afere i pad međusobnog poverenja dve države neće dovesti do prekida odnosa, ali mogu da ugroze sporazume koje SAD imaju ili pripremaju sa EU.

Marsel Dikov, koji se bavi tehnološkom bezbednošću u Nemačkom institutu za međunarodne i bezbednosne odnose, kaže za „Blic“ da se radi o velikom problemu pošto je u okviru afere vlada u Berlinu proterala iz Nemačke šefa CIA za tu zemlju.

– Pozadina cele priče je masovno špijuniranje, o kojem smo saznali zahvaljujući informacijama koje je obelodanio Edvard Snouden, bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA). U poslednjih godinu dana opalo je poverenje između Nemačke i SAD, a pogotovo nakon onoga što se desilo poslednjih nedelja. Mislim da Nemačka nema interesa u prekidu saradnje sa Amerikom, ali je proterivanje bio jasan signal da su SAD otišle predaleko – navodi Dikov.

On naglašava da se Angela Merkel, nemačka kancelarka, još nije izjasnila o pisanju štampe da je naložila domaćim obaveštajnim službama ograničenje na najnužniju meru saradnje sa američkim partnerskim službama.

– Možda je bila zaokupljena fudbalom i proslavom titule prvaka sveta. Šalu na stranu, nema indikacija da se ograničenje zaista dešava, ali ako je to pisanje tačno, mislim da se radi o političkom signalu – smatra Dikov.

On dodaje da je Nemačka u EU veliki igrač i da zvaničnici iz Berlina već šalju signale o posledicama prisluškivanja.

Hajko Mas, nemački ministar pravde, upozorio je da je za stupanje na snagu Transatlantskog partnerstva u trgovini i investicijama između SAD i EU neophodan minimum podrške nemačke javnosti.

Fokus je i na Evropskom parlamentu jer će njegovi poslanici glasati o tom sporazumu između Evropske komisije i partnera u SAD, a poznato je da su evroparlamentarci ukazali na američko prisluškivanje kao na veliki problem – kaže Dikov i dodaje da problema može biti i sa sporazumom o finansijskim transakcijama, kao i sa sporazumom o zaštiti podataka, koji je važniji za američke kompanije.

Hronologija

  • Hladni vetrovi između Vašingtona i Berlina počeli su da duvaju prošlog proleća, pošto je Snouden obelodanio prisluškivanje telefona Merkelove, i to uz navodnu umešanost američke ambasade u nemačkoj prestonici.
  • Početkom ovog meseca uhapšen je 31-godišnji agent nemačke spoljne obaveštajne službe BND kao dupli agent CIA. On je priznao da je pre dve godine američkim tajnim službama nudio svoje usluge i da je za 25.000 evra isporučio više od 200 dokumenata.
  • Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Džona Emersona, ambasadora SAD, i tražilo da pomogne u „brzom razjašnjenju“ slučaja baš na 4. jul, najveći američki praznik.
  • Nakon prošlonedeljnog proterivanja lokalnog šefa CIA, nemačko Savezno tužilaštvo otvorilo je istragu, drugu za nekoliko dana, zbog sumnje da je neimenovana osoba koja radi za Ministarstvo odbrane u Berlinu tajni agent SAD.

(Blic)

[adsenseyu1]

Share this post: