Nemiri u Hong Kongu pokušaj uvođenja „arapskog proleća“ u Kinu

kina protest

Protesti “Occupy Central” u Hong Kongu se nastavljaju, destabilizujući malo južno kinesko ostrvo poznato kao međunarodni čvor za interese korporativnih finansija i ranije po kolonijalnim ambicijama Britanskog carstva. Interesi za odvajanje ostrva od Pekinga su deo zavera već godinama još otkad je krajem devedesetih godina ono pripojeno Kini.

Iza ovih „prodemokratski“ maskiranih protesta nalazi se duboka,  mreža strane finansijske, političke i medijske podrške, od kojih najveću ulogu ima Stejt department, kao i Nacionalni doprinos demokratiji (NED) i njihova filijala, Nacionalni demokratski institut (NDI).

Sada Bela kuća otvoreno priznaje svoje saučesništvo u mrežama protesta u Hong Kongu. Rojters je u svom članku naveo:

Bela kuća posmatra proteste za demokratiju u Hong Kongu pažljivo i podržava „težnje naroda Hong Konga“, rekao je u ponedeljak portparol Bele kuće, Džoš Ernest. „Amerika podržava univerzalno pravo glasa u Hong Kongu u skladu sa osnovnim zakonom“.

Trenutni predsedavajući Hong Konga je odabran nedemokratskim komitetom. Prema rečima osnovnog zakona, „univerzalno pravo glasa“ je „konačni cilj“. I dok je „univerzalno pravo glasa“ nedefinisano zakonom, stanovnici Hong Konga su ga interpretirali kao pravu demokratiju. Termin „univerzalno pravo glasa“ i njegova interpretacija kao „prave demokratije“ jasno je izložen na veb sajtu NDI:

  • Esencijalno je sprečiti Peking da proverava kandidate koji se kandiduju za kancelarije u Hong Kongu, otvarajući tako vrata političarima koje otvoreno podržava Stejt department.
  • Od 1997. godine, NDI je sproveo niz misija zarad razvitka „postreversnog“ okvira biranja, statusa autonomije, vladavine zakona i civlnih sloboda pod suverenitetom Kine, koji se protivi demokratizaciji.
  • NDI je 2005. godine započeo šestomesečni program mladih političkih lidera koji je usredsređen na treniranje političke grupe i usavršavanje političkih komunikacionih veština.
  • NDI je takođe radio na tome da ujedini političke partije, lidere vlade i aktere građanskog društva u javne forume gde bi se raspravljalo o razvoju političkih partija i njihovoj ulozi u Hong Kongu i političkim reformama.

NDI takođe priznaje da je stvarao, finansirao i podržavao druge organizacije u Hong Kongu koje teže ostvarivanju ciljeva Stejt departmenta.

  • Institut je 2007. godine radio na programu koji bi  povećao učešće žena u procesu politike.

Na posebnoj strani NDI opisuje programe koje koristi za ostvarivanje svojih ciljeva:

  • Centar za komparativni i javni zakon (CCPL) na Univerzitetu u Hong Kongu uz podršku NDI, radi na tome da se poveća učešće stanovnika u glasanju kreiranjem veb sajta www.designdemocracy.hk koji daje stanovnicima priliku da raspravljaju o izbornom sistemu u Hong Kongu.

Naravno da za čitaoce onda nije iznenađenje da je svaki lider pokreta „Okupirajte središte“ direktno ili indirektno povezan sa Stejt departmentom, NED-om ili sa NDI.

Predsedavajuća Građanske partije, Odri O Jet-mi, zajedno sa Benijem Tajem, profesorom prava sa Univerziteta u Hong Kongu, upletena je u sve moguće događaje koje finansiraju Stejt department, NED i NDI. Ona se danas vodi kao jedna od istaknutih figura pokreta „Okupirajte središte“. Još jedna od istaknutih figura koje se pojavljuju kao podrška pokretu „Okupirajte središte“ je Martin Li, predsedavajući demokratske partije Hong Konga.

Ono što je naročito interesantno je ilegalni referendum koji je pokret „Okupirajte središte“ sproveo početkom godine u pokušaju da opravda planirani haos na ulicama Hong Konga, a čiji je cilj da se implementira „univerzalno pravo glasa“.

Ako se demokratija karakteriše kao vladavina građana, onda pokret „Okupirajte središte“ , čiji su podržavaoci vezani za strani novac, podršku i strane propise nema nikakve veze sa demokratijom.

Pokret koji tvrdi da se zalaže za „demokratiju“, nije najbolje prihvaćen među stnovništvom Hong Konga i sada dolazi do remećenja delova ostrva, a iza svega stoje SAD, Stejt epartment, NED i NDI.

Sve to dokazuje da iscenirani, ilegalni referendum pokreta „Okupirajte središte“ nema potporu ni naroda Hong Konga ni Kine.

Bitno je razotkriti ovaj neiskreni pokret, kao i ispitati sve ostale pokrete koji se pojavljuju širom sveta. Potrebno je otkriti njihove prave namere i prave interese, pre nego što nastane haos i uništenje poput onih na Bliskom istoku ili u Ukrajini.

(Webtribune.rs)

Share this post: