Njujork Times: Amerika se sprema za vojni napad na Rusiju

amerika vojska specijalne jedinice4

Uticajni američki list Njujork Tajms je objavio tekst u kojem ističe da Sjedinjene Američke Države pripremaju napad na Rusiju, a tekst bi bio samo još jedan analitički osvrt na situaciju u Ukrajini, da se ovaj list ne poziva na sopstveni neimenovani izvor u Pentagonu.

Naime, list se bavi razmeštanjem američkih tenkova na teritoriji Evrope i navodi da je to jasan dokaz da su tvrdnje do kojih su došli u Pentagonu tačne.

Njujork Tajms ocenjuje da se u Pentagonu zagovara sve više agresivnija politika prema Rusiji, te da su razmeštanja američkog oružja na tlu Evrope gotovo siguran znak da SAD priprema napad na Rusiju.

Inicijativa o razmeštanju američkog naoružanja u pribaltičkim zemljama „u cilju odbrane od ruske agresije“ je potekla iz vrha Pentagona, navodi Njujork Tajms.

Naime, list navodi da će teška artiljerija i tenkovi američke vojske biti raspoređeni na granici sa Rusijom, te da takav potez može imati nesagledive posledice.

Američka artiljerija će biti raspoređena u Litvaniji, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i najverovatnije u Mađarskoj.

Ovu inicijativu treba da odobri ministar odbrane Ešton Karter, navodi Njujork Tajms.

Podsećamo, Karter je jedan od ljudi koji je američkom kongresu uputio dokument kojim traži hitno poboljšanje odnosa sa Ruskom Federacijom i ukidanje sankcija.

Karter ovo zahteva zbog problema koje Pentagon ima usled sankcija, jer im je onemogućeno da nastave programe razvoja raketnih i nuklearnih sistema. Određene motorne pogone i elemente su nabavljali u Rusiji, a zbog sankcija to nije moguće.

Karter je oštro upozorio vladajuću američku elitu na opasnosti koje sankcije nose za bezbednost i stabilnost SAD-a.

Barak Obama, predsednik SAD, prema analitičarima i pisanju medija, takođe spada u struju koja zagovara stabilne odnose sa Rusijom i često je dolazio u sukob sa američkim generalima, političarima i predstavnicima Pentagona koji zagovaraju „agresivniju politiku prema Rusiji“.

(Pravda)

Share this post: