NOVE RUSKE PODMORNICE, MOĆNE I NEČUJNE

Super moderne, veoma snažne, odlično naoružane i skoro sasvim nečujne – to su nove ruske podmornice koje će uskoro ploviti svetskim morima.

Prva podmornica razreda ‘Borei’, nazvana Vladimir Monomakh prvi put je zaplovila morem u najvećem ruskom brodogradilištu Semash blizu Severodvinska i tako započela seriju testova, koji će trajati sve dok ne postane potpuno funkcionalna i spremna za operacije.

Izgradnja te podmornice, treće u svojoj klasi, trajala je skoro šest godina i počela je 19.marta 2006. godine kada su ruski podmorničari slavili 100-tu godišnjicu postojanja podmorničke flote Rusije.

Karakteristike pomenute podmornice veoma su impresivne. Duga je 170 metara i široka 13,5 metara, može zaroniti 450 metara duboko ispod 14.720 tona vode.

Kreće se brzinom od 29 čvorova (54 kilometara na sat), a u njoj boravi 107 mornara, od toga 55 oficira.

Naoružana je sa 16 – 20 novih interkontinentalnih raketa ‘Bulava’ (NATO klasifikacija SS-NX-30) na čvrsto gorivo s više bojevih glava od 150 kilotona kilotona, koje mogu probiti bilo koji protivraketni štit, kao i sa šest torpednih cevi kalibra 533 mm.

Ova strateška podmornica može se pohvaliti i novom generacijom nuklearnog reaktora, koji joj omogućava da se zaroni u more i do 480 metara dubine.

Energija nuklearnog reaktora upotrebljava se i za proizvodnju kiseonika, zbog čega podmornica može tri meseca ostati ispod vode i u ‘automatskom’ režimu rada. Inženjeri su posebnu pažnju posvetili smanjenju buke, tako da je podmornica gotovo nečujna u poređenju s prethodnim generacijama sličnih podmornica.

Njene rakete su prvi put uspešno testirane 27. avgusta 2011. godine, kada je isproban i maksimalan domet projektila. Tada je raketa ‘Bulava’ preletela 9.300 kilometara za samo 33 minuta i na kraju pala na predviđeno mesto u Tihom okeanu.

Kako se nikada više ne bi ponovila tragedija ruske podmornice ‘Kursk’ od 12. kolovoza 2000. godine, sve podmornice razreda Borei opremljene su ‘plivajućom kapsulom’, u koju se – u slučaju nesreće – može smestiti cela posada.

Prva podmornica iz Borei klase ‘Yuri Dolgoruky’, čija je izgradnja počela 1996. godine, nedavno je uspešno završila program testova i time i službeno postala deo ruske mornarice.

Troškovi izgradnje prve od pomenutih podmornica ocenjuju se na oko 770 miliona američkih dolara, a troškovi izgradnje narednih podmornica biće svakako manji.

Još jedna podmorica iz iste klase, krštena ‘Aleksandar Nevski’, upravo se nalazi na testiranju, a u izgradnji je još jedna podmornica ‘Aleksandar Nevski’, koja će imati još bolje karakteristike i naoružanje.

U narednih osam godina Rusija planira izgradnju 10 podmornica ove klase.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je znatno proširenje ruske mornarice i istakao da će se do 2020. godine izgraditi 51 novi ratni brod i 24 podmornice.

 

‘Imamo veliki potencijal za morsku nuklearnu snagu, a do 2020. godine ta sila će se znatno osnažiti sa osam novih podmornica Borei klase’, rekao je Putin i podvukao da je ruska mornarica glavni instrument ‘čuvanja nacionalnih i ekonomskih interesa’.

Ukupno je planirano da bude potrošeno 140 milijardi USD na ‘širenje pomorske nuklearne snage’. Putin je istakao kako će se gotovo svi brodovi graditi u domaćim brodogradilištima i kako je cilj učvrstiti rusku poziciju kao glavnu pomorsku silu sveta.

Zanimljivo je i da je samo tri dana nakon porinuća podmornice na nuklearni pogon ‘Vladimir Monomakh’, treće po redu iz grupe strateških krstarećih podmornica iz klase Borei, usledila i najava najveće ruske pomorske vojne vežbe u poslednje vreme.

Upravo te podmornice imaju veoma važnu ulogu u strateškoj odbrani Rusije i neposredno utiču i na mogućnosti samostalnog vođenja ne samo obrambene, nego i inostrane politike Moskve.

Jer ako američki ‘protivraketni štit’ omogućava uspešno ‘hvatanje’ preostalih nuklearnih projektila, koje bi ispalila država pogođena prvim nuklearnim udarom, onda podmornice klase Borei zbog svoje pokretljivosti i velikog dometa dramatično smanjuju takvu mogućnost i time daju doprinos ‘ravnoteži straha’, kako nuklearno oružje zaista nikada ne bi bilo upotrebljeno.

 

Businessinsider,RT,Advance

Share this post: