NOVI TRETMAN: DIREKTNO UBRIZGAVANJE T-ĆELIJA U ĆELIJE RAKA

laboratorija virus grip

Naučnici iz tri centra za istraživanje raka testiraju ideju koja bi pomogla da učini da se ljudske imune ćelije bore protiv raka na isti način na koji to čine sa običnom prehladom reprogramirajući T-ćelije obolelih od raka kako bi uništavale ćelije raka.

Ono što mnogima uliva nadu jeste efiksanost T-ćelija i njihova uspešna borba sa rakom. „Ovo je jedan od najuzbudljivijih napredaka na polju borbe protiv raka koji sam imao priliku da vidim u poslednjih 20 godina. Ušli smo u potpuno novu sferu medicine“, izjavio je Dejvid Porter, doktor sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Brojke u vezi sa istraživanjem ovog univerziteta su relativno male ali ohrabrujuće: Od 37 odraslih pacijenata koji pate od leukemije, kod 12 je zabeleženo povlačenje bolesti, kod 8 je došlo do delimičnog povlačenja dok su ostali pacijenti prijavili generalno poboljšanje.

Od 21 pedijatrijskog slučaja, 18 je zabeležilo kompletno povlačenje sa prilično malim procentom ponovnog javljanja bolesti. Tretman pacijentima daje simptome slične gripu, ali čini se da je to mala cena u poređenju sa izlečenjem. Doktori takođe kažu da reprogramirane T-ćelije u pacijentima mogu da prežive i do 3 godine.

„Nadamo se da će ceo proces napredovati jako brzo. Ovaj tretman neće biti dostupan naredne godine, ali isto tako mislim da nećemo morati da čekamo ni celu deceniju“, izjavio je Porter.

Direktno ubrizgavanje T-ćelija u ćelije raka

Naučnici su prvi put stvorili ćelije koje mogu da ubiju ćelije kancera. Za ovo otkriće zaslužni su japanski istraživači koji su stvorili T-ćelije – “ubice” ćelija raka.

Oni tvrde da se one mogu direktno ubrizgavati u kancer pacijenta. Njih prirodno stvara telo, ali u nedovoljno velikom broju, pa bi injektiranje takvih ćelija u telo trenutno podstaklo imunološki sistem i pomoglo mu da se izbori sa bolešću.

Kako bi ih napravili, naučnici su prvo reprogramirali T limfocite specijalizovane za ubijanje određenih tipova raka, u drugi tip ćelija pod nazivom pluripotentne matične ćelije (iPS ćelije).

NOVI TRETMAN UBIJA ĆELIJE RAKA POPUT OBIČNE PREHLADE

Od njih su zatim razvili potpuno aktivne T limfocite specijalizovane za uništavanje ćelija kancera. Ovi limfociti u budućnosti bi mogli da budu standardna terapija, ali je do tada potrebno obaviti još mnogo ispitivanja.

Ranija istraživanja pokazala su da T-ćelije stvorene u laboratoriji uz upotrebu konvencionalnih metoda nisu dovoljno dobre jer imaju kratak životni vek.

Kako bi to prevazišli, japanski istraživači, predvođeni Hirošijem Kavamotom, reprogramirali su zreli ljudski T limfocit u iPS ćeliju i ispitali kako se ove ćelije razlikuju.

Zatim su izazvali njihovo ponovno pretvaranje u T limfocite.

– Sledeći korak biće testiranje da li ove T-ćelije mogu selektivno da ubiju ćelije tumora a da ne oštete zdravo tkivo. Ako mogu, onda bi se u budućnosti ubrizgavale direktno u organizam pacijenta. To bi moglo da se desi u ne tako dalekoj budućnosti – kaže dr Kavamoto.

Dr Duško Ilić, stariji predavač nauke o matičnim ćelijama na Kings koledžu u Londonu, kaže da je studija primenila sasvim novi pristup terapiji na osnovu ćelija. Iako su potrebna dodatna ispitivanja, početni rezultati su obećavajući.

Ovaj pionirski rad je dobra osnova za buduću terapiju ćelijama i personalizovanu medicinu.

Share this post: