NULA (0) JE STIGLA IZ LEPENSKOG VIRA

Prapostojbina cifre, za koju se dugo verovalo da je stigla sa Arapima, nalazi se na našim obalama Dunava.

Ko je prvi pridodao nulu (0) nizu pradavnih cifara kojima su naši preci sve i svašta zapisivali i zbrajali?

Matematičari još nisu objasnili zašto su u Mesopotamiji božanskim brojevima smatrani 3, 4, 5, 12 i 60, upozorava Božidar Trifunov Mitrović, doktor pravnih nauka, koji na vlastito zapažanje uzvraća: „Odgovor se krije na obalama Dunava – u Lepenskom Viru i Vinči, a dokaze tog izvorišta nalazimo u Rusiji”, piše Politika.

U međurečju Tigra i Eufrata je isprva broj 10 (deset) ispisivan kao „O” (kolo).

Uporni tragalac za praslovenskim korenima blesak otkrivalačkog nadahnuća doživeo je pre nekoliko godina, razgledajući fresku „Srpski čudotvorci” u predivnom Arhangelskom sabornom hramu, među kremaljskim zidinama u prvoprestonoj Moskvi, kako nas u svojim romanima podseća Boris Akunjin. Koga je to nadareni ikonopisac naslikao?

Svetog Savu Serbskog i Prepodobnog Simeona.

U knjizi „Staroslovenski jezik i pismo Etruraca”, sveštenik Svetislav S. Bilbija pravilno je pročitao natpis na Zlatnoj pločici iz Pirgija (šesti vek pre nove ere) kao KoloVeni, „ali nije znao pravi smisao i da je iz te reči nastala reč SloVeni”, smatra naš sagovornik, čije je neobično i uzbudljivo štivo na 180 strana izuzetno lepo oslikanih stranica, „Azbučna matematika Vinče”, nedavno na srpskom izašlo ispod štamparske prese.

I odmah opovrgava uvreženo mišljenje: „Nije tačna tvrdnja da je nula bila nepoznata u Evropi i da su je Evropljani primili iz Indije, preko Arapa”.

Odgonetanje pravog naziva Slovena pomoći će, dodaje on, da se objasne nekolike očigledne protivrečnosti u istoriji matematike:

– Evropa nije poznavala nulu do dolaska arapskih osvajača;

– takozvane arapske cifre, po tvrđenju samih Arapa, nisu arapske;

– Arapi su cifre preuzeli iz Indije, ali ovakve cifre – nule nije bilo u Indiji do 8. veka;

– cifre iz Indije preuzeli su zapadni Arapi, a ne istočni, iako je bilo logično da su to učinili – ako jesu – istočni Arapi koji su joj bili bliži;

– cifr(a) je bila oznaka za nulu;

– cifr(a) je bila oznaka za tajni znak.

 

Ponadajmo se, poštovani čitaoci, da vas već nismo zbunili. Ne časeći ni časa, Božidar Mitrović obznanjuje kao svojevrsnu svetu tajnu da su „znaci azbučnog pisma i azbučne matematike nastali prvo u Lepenskom Viru”, pre oko 9.000 godina, koju je počivša litvansko-američka arheološkinja Marija Gimbutas još devedesetih godina minulog stoleća nazvala „kolevkom stare Evrope”.

Ili prve Evrope, ako vam je lakše da prihvatite.

Skorije istraživanje rusko-američkog biologa sa Univerziteta Harvard, Anatolija Aleksejeviča Kljosova, utemeljeno na DNK genealogiji, osvetljava da (Pra)Sloveni potiču s Balkana od pre tačno 12.200 godina, što potvrđuje tzv. haplogrupa R1a1!

Svoje tumačenje, koje ostavlja bez daha dok ga čitate, ugledni naučnik, nekadašnji profesor Moskovskog državnog univerziteta, saopštiće prvi put i u Srbiji na međunarodnom savetovanju „Ka izvorištu kulture i nauke”, od 21. do 23. septembra u Beogradu.

Gde se, u međuvremenu, zaturila naša lepenskovirska nula, iza koje se ređa još devet cifara u desetičnom (dekadnom) prikazivanju?

Godinama mukotrpno proučavajući starostavne spise i iščitavajući potonje rukopise, Božidar Mitrović je ustanovio da je arapsko „safira” na latinskom preimenovano u ništa – nullum. Ako niste znali, (Pra)Sloveni su dugo koristili azbučne oznake da bi iskazali brojeve. Kojim je misaonim bespućima valjalo stići do – nule?

Prateći oskudne i nejasne tragove, pisac rečene naučne pripovesti, protkane brojnim opaskama, nalazima, crtežima i slikama, za neupućenog pokatkad suvišnim, vodi nas u sam osvit evropske kulture (i civilizacije). U Lepenski Vir na Dunavu, u kojem su brojevi nastali da bi se pratilo kretanje Sunca. Konačna predstava: krug kao večni vaskrs prirode.

U vreme Lepenskog Vira i Vinče, nastavlja naš sagovornik, nula nije bila „ništa”, već poimanje „Az” (prvoizvornika – Sunca O), kao večnog vaskrsa Kola drevnih Kolovena (Slovena). „Znaci azbučnog pisma i azbučne matematike nastali su prvo u Lepenskom Viru”, zaključuje Božidar Mitrović.

Dobrodošli u prapostojbinu nule!

„Arhitektura Lepenskog Vira je prva poznata arhitektura u svetu u kojoj se ’oseća’ prisustvo brojeva: niko nije do sada uspeo da savlada ovu matematiku, ona je nepredvidiva i zauvek izgubljena za nas”, rekao je nedavno arhitekta prof. dr Predrag Peđa Ristić.

Čuveni ruski matematičar Vladimir Andrejevič Steklov rekao je u 19. veku da je „matematika uvek bila i jeste izvor filosofije, da je ona iznedrila filosofiju i može se slobodno nazvati majkom filosofije”.

U kratkom predgovoru prof. dr Milan Božić, s Matematičkog fakulteta u Beogradu, potcrtava da nas „Azbučna matematika Vinče” vraća u doba „kada su matematika i filosofija bile jedno”.

„Sve je Kolo”.

Share this post: