OBAMA EVOLUCIJA: OD NOBELOVE NAGRADE DO DIKTATURE

 

Obećanje, da će ukinuti ratno-huškačku politiku, koja je pomogla Baraku Obami da pobedi na predsedničkim izborima, je očigledno van stola.

Politička je realnost, da sadašnja administracija radi sasvim suprotnu stvar.

Mnogo pre nego što je postao američki predsednik ili dobitnik Nobelove nagrade za mir, Obama je bio profesor ustavnog zakona.

Tokom svoje predizborne kampanje, obećao je da će izmeniti politiku njegovog predhodnika Džordža Buša.

Tri godine kasnije, mnogi advokati građanskog prava, koji su nekad navijali.. „Da možemo“, osećaju se razočarano.

„ Ne samo da je Obamina administracija blokirala odgovornost za postojeća i dalja mučenja svojih građana, nego blokiraju bilo kakve istrage i procesuiranja. Osnova svega su pritvori svojih državljana na neodređeno. Obama je oživeo i vojne komisije.

Pod njegovom administracijom, višestruko su povećana tkzv. „ciljana ubistva“, gde je on ustvari dao legitimitet ubistvu američkog državljanina“, objašnjava Marija Lahud iz Centra za ustavna prava.

 

Svetski poznati pisac i naučnik Noam Čomski, kaže.. „Postoji pomak između Bušove i politike Obame, pa na ovamo. Bušova politika je bila da kidnapuje ljude, šalje ih za Gvantanamo, Bagram ili neko drugo mesto, i mučenjem pokuša da izvuče informacije iz njih. Obamina politika je, samo da ih sve pobiju. Oni ubijaju ljude po celom svetu.“

Pored ovog, broj štrajkova tokom samo prve dve godine pod Obamom, premašio je ukupan broj sprovedenih štrajkova u poslednjih deset godina Bušove vladavine.

„Ratovi SAD-a su oblici apsolutnog terora“.

Sara Flounders, iz Međunarodnog centra za akciju, rekla je, da novi zakon krši osnovna demokratska prava u SAD, i tvrdi da će se protiv njega boriti širom sveta.

„SAD zagovaraju demokratiju i borbu za ljudska prava, a u stvarnosti su daleko od toga, i njihovi ratovi su tipični oblici apsolutnog terora“, kaže Flounders.

„Ne postoji drugi način objašnjenja tajnih deportacija, mučenja, otmica, ciljanih atentata, i napada na zemlje kojima SAD nisu čak ni objavile rat“, dodaje ona.

Sara veruje, da sve ovo od vladajućih struktura u zemlji, dolazi kao odgovor na novu vrstu borbe u SAD, u vreme masovnih pokreta i zauzimanja Vol Strita, gde je većinu, policija, u više od sto gradova, zatvorila nezakonito.

Flounders ističe, da je Obama prekršio sva obećanja koja je dao, kao na primer, onaj da se zatvori Gvantanamo, i da se ispostavilo da je njegovo delanje još reakcionarnije, obećavajući još više ratova i US ekspanziju širom sveta.

 A.D.

Share this post: