OČEKUJTE DA ĆE „VELIKI BRAT“ USKORO STIĆI I U VAŠU KUĆU

Bela Kuća je zvanično objavila da se Obamina administracija protivi kontroverznom zakonu  „Cyber Intelligence Sharing and Protection Act“ ili CISPA. Očekuje se da će predlog zakona ići pred Kongres ove nedelje.

Obamina organizacija formalno je osudila poslednji predlog zakona o internet nadgledanju, ali ove nedelje zvaničnik Bele Kuće je potvrdio da se najbliži oficiri Vrhovnog komandanta protive ovom zakonu.

Ako su Amerikanci naučili nešto od predsednika, to je da je za očekivati da potpisuje novi zakon ispod stola kao „Akt o Narodnoj Odbrani“ prošle godine.


Američki Kongres može da glasa za CISPA, najranije ove nedelje, što je sledeći korak za slanje zakona Beloj Kući, da bi predsednik potpisao.

Alek Ros, seniorski savetnik za inovacije državnog sekretara Hilari Klinton, govori da najviši zvaničnici proturaju zakone predsedniku na potpis.

„Obamina administracija se protivi CISPA“, objašnjava Ros. Predsednik je pozvan na sveobuhvatan zakon o zaštiti interneta.

Postoji apsolutna potreba za tim“. Ipak postoji bojazan da će zakon biti zbrzan i potpisan bez sagledavanja svih aspekata.

Ono što pristalice CISPA traže od Kongresa, je mnogo više od primenjivanja mera, da bi se napravila američka onlajn infrastruktura zaštićena od terorističkih pretnji.

Ako bude odobren, CISPA će dozvoliti privatnim kompanijama i Saveznoj Vladi da se inflitiraju u privatne razgovore prenošene Internetom i da prisluškuju Amerikance od obale do obale pod maskom cyber obezbeđenja.

Ros dodaje i to da Bela Kuća govori Kongresu „mi hoćemo da zakoni dolaze sa neophodnošću zaštite pojedinca“. Ipak, da li je to samo floskula ili istina stoji iza nje.

Prošle godine, Bela Kuća je objavila za javnost da ima planove da stavi veto na zakon „nacionalne odbrane autorizacije“, i kao protivnici predloga zakona i njegovog neodređenog hapšenja američkih državljana izazvali su veliku reakciju kritičara.


Bela Kuća je pisala Kongresu da delovi ovog zakona mogu doneti opasan presedan i izazov za izvršne grane vlasti, da se  utvrdi kada i gde da se krivično gone zatočeni. Ovaj zakon bi ograničio napore protiv terorizma i podrivao nacionalnu bezbednost.

Nakon toga, Bela Kuća je zvanično najavila da će zatražiti veto za ovaj zakon ili bilo koji drugi, koji osporava ili ograničava predsednikova ovlašćenja za prikupljanje obaveštajnih podataka da bi onesposobio opasne teroriste.

Što se tiče vojnih odredbi u ovom zakonu, Bela Kuća je dodala da postoje ozbiljna i nedorečena pravna pitanja i da bi bio u suprotnosti sa osnovnim američkim principom.

Zakon je odobren i to od strane predsednika posle samo šest nedelja od ove izjave.

Da zaključimo, Predsednik je pokazivao otpor i u vezi sa prethodnim zakonima, ali je volšebno menjao stavove i brzometno potpisivao.

Predviđamo da će tako biti i sa ovim novim zakonom koji je uzburkao javnost cele Amerike.

Sada bi trebalo uzeti u obzir  kako brzo je promenio mišljenje u vezi prošlog predloga zakona, jer bliže se izbori i sve opcije su moguće.

Još jedan zakon za ograničavanje slobode građana biće usvojen. Carstvo „Velikog brata“ koji nas posmatra se učvršćuje.
Da li je to bitno na globalnom nivou?

Pa, naravno da jeste, jer će se ti pipci pružiti na Evropu i ostatak sveta u najkraćem roku.

Očekujte da i u Vašu kuću stugne za par meseci!

autor: Vestinet.rs
 

Share this post: