Od prostitutke do najmoćnije žene sveta: Ovo je priča vizantijske carice Teodore

carica teodora vizantija

Kao carica, Teodora se pokazala veoma sposobnom. Radila je na pravima žena, zabranila je prisilnu prostituciju, proširila mogućnost razvoda, majkama je dala veća ovlašćenja nad decom, zabranila je ubijanje preljubnica, a za silovanje je uvela smrtnu kaznu.

Često se kaže da iza svakog uspešnog muškarca stoji velika žena. Justinijan I bio je najveći car Vizantije. Tokom njegove vladavine, obnovljena je stara slava imperije ipovraćen je veći deo teritorija palog Zapadnog rimskog carstva.

Justinijanova veličina, ipak, nije bila ograničena samo na vojne pohode. On je sproveo važne zakonske reforme i izgradio je velelepnu Aja Sofiju.

Iza Justinijana, od početka njegove vladavine, stajala je podjednako moćna žena –carica Teodora.

Prema Prokopijevom delu „Tajna istorija„, napisanom nedugo nakon caričine smrti sredinom 6. veka nove ere, Teodora je bila skromnog porekla.

Njen otac je trenirao medvede u Konstantinopolju, dok je njena majka bila glumica i plesačica. Osim toga, tvrdi Prokopije, Teodora je u mladosti radila kao prostitutka u jednom od bordela vizantijske prestonice.

Kada je imala 16 godina, sa Hekebolom, zvaničnikom iz Sirije, otputovala je u libijskiPentapolis, gde mu je „pravila društvo“ dok je on vršio dužnost guvernera provincije.

U povratku ka Konstantinopolju, zaustavila se u Aleksandriji gde je primila Hrišćanstvo i odbacila staru profesiju. Ubrzo nakon toga počela je da se bavi tkanjem vune u carskoj palati.

U tom periodu je zapala za oko Justinijanu koji je još uvek bio naslednik vizantijskog trona. Budući car prema postojećem zakonu nije mogao da oženi ženu niskog porekla, naročito ne bivšu prostitutku.

Tek nakon smrti carice Eufemije, koja je bila najžešći protivnik Justinijanove veze, car Justin I ukinuo je zakon koji je sprečavao prestolonaslednikovu ženidbu iz ljubavi.

Do 527. godine, Justin I je preminuo, Justinijan je postao car, a Teodora carica.

Kao carica, Teodora se pokazala veoma sposobnom i prema istorijskim izvorima izvršila je veliki uticaj na Justinijanove reforme. Najviše je radila na pravima žena.

Tako je uveden zakon kojima je zabranjena prisilna prostitucija. Osim toga, Todora je proširila zakonsku mogućnost žena da se razvedu, majkama su data veća ovlašćenja nad decom, zabranjeno je ubijanje preljubnica, a za silovanje je uvedena smrtna kazna.

Najslavniji trenutak Teodora je doživela tokom Ustanka Nika. Naoružani pobunjenici proglasili su novog cara, a Justinijan i njegove pristalice spremali su se za beg.

Međutim, tokom zasedanja carskog saveta, Teodora je održala govor na kojem je žustro zauzela stav da je bolje umreti kao car nego živeti u izgnanstvu.

Njena hrabrost dovela je Justinijana do odluke da ostane u prestonici i ustanak je brutalno ugušen, pri čemu je stradalo više od 30.000 pobunjenika.

(Newsweek.rs)

Share this post: