OTKRIĆE: ARSEN IZ PIRINČA JE UZROČNIK OŠTEČENJA GENA KOD LJUDI

Ručak

Visok nivo arsena u pirinču, koji se uzgaja u pojedinim regionima sveta, se pokazao kao uzrok genetskih oštećenja kod ljudi.

Nova studija naučnika Univerziteta u Mančesteru, u saradnji sa istraživačima na CSIR – Indijskog Instituta za hemijsku biologiju u Kalkuti, pokazala je vezu između pirinča koji sadrži visok nivo arsena i hromozomskih oštećenja kod ljudi koji jedu mnogo pirinča u dužem vremenskom periodu.

U poslednjih nekoliko godina, istraživači su izvestili o visokoj koncentraciji arsena u nekoliko regiona širom sveta koji se bave uzgajanjem pirinča.

Nova studija je otkrila da ljudi u ruralnim predelima Zapadnog Bengala, koji jedu pirinač redovno, imaju veće stope genetskih oštećenja, što ukazuje da pirinač koji se uzgaja u pojedinim regionima sveta može predstavljati veći rizik.

Studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, pokazuje znake hromozomskog oštećenja za koje je dokazano da su povezani sa rakom – u više od 400.000 pojedinačnih ćelija dobijenih iz uzoraka urina od volontera.

Istraživački tim kaže da rezultat njihovog rada izaziva zabrinutost zbog zdravstvenih efekata konzumiranja velike količine pirinča punog arsena u dužem periodu, posebno od strane ljudi sa relativno slabom uhranjenošću – a to je čak i do nekoliko stotina miliona ljudi.

Naučnici su dodali da je nejasno koliko su ovi zaključci relevantni za ljude u SAD i drugim bogatim nacijama, uz manju potrošnju pirinča i bolju uhranjenost, ali su rekli da je dalje istraživanje neophodno.

„Iako je zabrinutost zbog arsena u pirinču povećana već neko vreme, koliko je nama poznato, ovo je prvi put da je veza između konzumiranja pirinča punog arsena i genetskih oštećenja dokazana“, rekao je Dejvid Polia, koji je predvodio ekipu iz Mančestera.

„Pošto je tako, neohodno je veće interesovanje Evropske agencije za bezbednost hrane i drugih tela zaduženih za regulisanja količine arsena u pirinču.“

Doktor Ašok K. Giri, koji je predvodio indijski istraživački tim, je dodao: „Iako je visoka koncetracija arsena u pirinču potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje, ne bi trebalo da bude panike, posebno jer zdravstveni rizici potiču od dugoročnog konzumiranja takvog pirinča.

Možemo izbeći visoku koncetraciju arsena u pirinču preduzimanjem odgovarajućih strategija prilikom kultivisanja pirinča;

Štaviše, CSIR institut u Indiji je već identifikovao niz indijskih sortI pirinča koji akumuliraju niže koncentracije arsena, tako da lako mogu da reše buduće ljudske zdravstvene rizike odgovarajućom strategijom za ublažavanje štete.

„Rezultati ovog istraživanja ne samo da će pomoći da razumemo toksične efekte izazvane ovim kancerogenom, nego će rezultati pomoći naučnicima i nadležnim organima da dizajniraju bolje, opsežno istraživanje za unapređenje regulatornih vrednosti za arsen u pirinču, posebno za one milijarde ljudi koji konzumiraju 10 do 50 odsto pirinča u svakodnevnoj ishrani.

(Vestinet.rs)

Share this post: