OTKRIVENE ŽIVE BAKTERIJE KOJE NISU JELE 86 MILIONA GODINA

One nisu ništa jele  neverovatnih 86 miliona godina, pa samim tim pomišljate da su neverovatno gladne.

Ali očigledno nisu, jer to su bakterije koje su otkrivene od strane naučnika na dnu Tihog okeana. One mogu da žive skoro bez hrane.

U dubini Tihog okeana otkriveni su oblici života u dubini meke crvene gline.

To je oblast u dubokom okeanu, gde gotovo ništa ne može da preživi. Većina planktona koji umre u vodi, rastvara se mnogo pre morskog dna.

Samo veoma retko, čak samo jedna čestica stigne do dna.

Naučnik sa univerziteta u Danskoj je objavio rezultate njegovog tima: „Zamislite da zrno sedimenta padne na dno, a onda zamislite da će proći hiljadu godina dok drugo zrno ne legne preko njega“.

Naučnik koji je bio deo ekspedicije u 2009.godini, je uzeo uzorak sedimente stene i u njoj našao žive bakterije, uprkos tome što na tom dnu nema hranljivih materija za njih.

Za hiljadu godina na dnu okeana se napravi samo 1 milimetar taloga. Dakle, kada je tim izvadio sedimente sa te dubine, ustanovili su da su neki od taloga stari i desetine miliona godina.

„Oni su napustili površinu pre 86 miliona godina sa „kutijom ručka“, i još uvek jedu taj ručak“.

„To je kao da sečete pitu na pola, i na pola, i na pola, a niko nije pojeo poslednje parče. Stvarno je neverovatno.“, nastavlja naučnik.

Naučnik kaže da ova bakterija ima najsporiji metabolizam na svetu, sa jedva dovoljno kiseonika i hranljivih materija da bi mogla da preživi.

„Ja sam težak 80kg, i jedem pola kilograma hrane svaki dan, tako da mi je potrebno par meseci da bih pojeo svoju sopstvenu težinu. Ovim bakterijama je potrebno hiljadu godina da bi pojele svoju sopstvenu težinu. Kako mi gledamo na to, rekli bi da je u hibernaciji.“, kaže naučnik.

Naučnici ne mogu da budu egzaktni koliko su u stvari stare bakterije. Možda se razmnožavaju veoma sporo, još od vremena dinosaurusa.

Neke od njih mogu biti stare i do milion godina, obnavljajući same sebe da bi popravile neminovnu štetu koje donosi starenje.

„To je kao da stojite i gledate kako drvo raste, i nećete videti ništa, jer gledate u pogrešnu vremensku skalu.“

autor: Vestinet.rs

 

Share this post: