Otkriveno pismo Jevrejina koji je u Aušvicu ubijenoj braći vadio zube, brijao glave i bacao njihov pepeo!

Zločini

Nađari je pismo je stavio u termos, koji je zatim ubacio u kožnu torbu i zakopao ga pod zemljom. Rukopis je tek nedavno restauriran i objavljen.

Nekoliko meseci pre oslobođenja Aušvica u januaru 1945, Jevrejin Marsel Nađari, tajno je zapisao sve horore kojima je prisustvovao u tom logoru, a tek nedavno je prvi put odgonetnut sadržaj pisma.

Nađari je pismo je stavio u termos, koji je zatim ubacio u kožnu torbu i zakopao ga pod zemljom. Rukopis je tek nedavno restauriran i objavljen.

Istoričar Pavel Polijan izjavio je za „Dojče vele“ da je na teritoriji Aušvica do sada pronađeno ukupno devet zakopanih dokumenata, koja opisuje kao najznačajnija pisana svedočanstva o Holokaustu.

Pisali su ih Nađari i još četvoro logoraša grupe „Zonderkomando“ koja je bila zadužena za prenošenje leševa iz gasnih komora u krematorijume.

Pripadnici grupe imali su zadatak da preminulima vade zube, briju glave i prosipaju njihov pepeo u reke.

Nađarijevo pismo, koje je pronađeno 1980. godine, pisano je na njegovom maternjem jeziku – grčkom.

Pismo je bilo potpuno nečitljivo, sve dok nije podvrgnuto multispektralnoj analizi u okviru projekta koji je trajao godinu dana.

Tom prilikom je restaurirano 90 odsto rukopisa.

– Nosili smo tela nedužnih žena i dece, koja su bila ubacivana u velike pećnice. Pomislili biste ‘Kako si mogao to da uradiš?’.

Mnogo puta sam pomišljao na to da se i ja bacim u vatru, i da se konačno sve završi. Ali nisam mogao da zaboravim na osvetu.

Živeo sam za nju. Želeo sam da se osvetim za smrt mojih roditelja i moje voljene male sestre Neli – navodi se u pismu.

Iako nije uspeo da se osveti, Nađari je preživeo. Umro je u Njujorku 1971.

(Mediji)

Share this post: