Ovako su Jugosloveni pozdravili vanzemaljce (AUDIO)

Panika u kontrolnoj sobi

NASA je na svojim stranicama objavila jednostavan pristup celokupnom sadržaju zlatnih ploča postavljenih na letelice Voyager 1 i 2 na kojima se nalaze različiti zapisi namenjeni vanzemaljcima.

Sonde blizanci lansirane su 1977, a danas se nalaze na granici između spoljnih delova Sunčevog sistema i međuzvezdanog prostora.

Slavni astronom, popularizator nauke Karl Sagan, ploče je nazvao flašama s porukom u svemirskom okeanu.

Na njima se mogu naći različite slike i snimci pesama i zvukova koji bi našoj svemirskoj braći, ako naiđu na njih, trebalo da predstave život na Zemlji.

Između ostalog, tu je i muzika slavnih kompozitora poput Baha i zemaljski zvuci poput glasova majke i deteta, ptica, pasa, šimpanzi, vetra, traktora, kiše, vatre i zapisi pozdrava na 55 različitih jezika.

Iz tadašnje Jugoslavije otišla je poruka na srpskohrvatskom jeziku koja je glasila “Želimo vam sve najlepše s naše planete”.

Zapisi ploča dostupni su na internetu već više godina, ali su sada prvi put predstavljeni u preglednom obliku na SoundCloudu koji je vrlo jednostavan za slušanje. Kompletan zapis možete poslušati ovde.

(B92/tportal.com)

Share this post: