OVO JE PRAVA ISTINA: Koliko je zapravo Rusija pomagala Srbima?!

Doktor Nikita Bondarev odgovara na najpopularnije pitanje srpskog Gugla: „Zašto Rusija nije nikada pomogla Srbiji“ i raskopčava najpoznatije mitove u srpsko-ruskim odnosima.

Tradicija da se u Moskvu ide i traži pomoć od Rusije kao od jedine pravoslavne države koja je u tom trenutku bila nezavisna, nastala je upravo u to doba i trajala je kroz istoriju rusko-srpskih odnosa, prolazeći kroz ozbiljna iskušenja.

Takvo iskušenje je bio Prvi srpski ustanak.

Najpre ga je Rusija podržala, pružila je srpskim ustanicima novčanu pomoć i diplomatsku podršku, periodično je slala svoje vojne jedinice u pomoć Karađorđu, a uvela je i samostalne vojne operacije protiv Turaka.

Na srpskoj zemlji su tada poginuli mnogi ruski vojnici i oficiri, kao što je general Jegor Cukato.

To je bilo 1807. godine. Pokušaj pregovora i primirja sa Turcima Srbi su dočekivali vrlo negativno: „Ja sam lično bio izložen opasnosti da postanem žrtva očajanja Srba i jedva sam uspeo, uz pomoć ljudi meni privrženih, da malo-pomalo smirim uzburkane duhove i da ih ponovo vratim na pravi put“, pisao je 1807. godine ruski opunomoćenik u Beogradu Konstantin Rodofinikin, koji je tamo otputovao čim je Rusija sklopila Tilzitski mir.

Godine 1811, posle Kutuzovljeve pobede nad Turcima kod Ruščuka i sklapanja Bukureštanskog mira uoči Napoleonove intervencije, Srbima su ponovo „okrenuta leđa“.

I pored toga što Rusija nije otišla iz Srbije tek tako, nego je u dogovoru sa Turcima utvrdila odredbe o amnestiji svih učesnika ustanka i o autonomiji Beogradskog pašaluka, postavivši na taj način temelje za obnavljanje srpske državnosti, Turci su iskoristili to što je Rusija zauzeta oko Napoleona, ignorisali su dogovor i ugušili ustanak 1813. godine.

Kako god bilo, 1815. godine je Rusija posle pobede nad Napoleonom, svom svojom diplomatskom moći države pobednice podržala rezultate Drugog srpskog ustanka i neposredno doprinela da Srbija zvanično dobije autonomiju u okviru Turske.

(nedeljnik.rs)

Share this post: