PANIKA U SAD: Kineske nuklearne podmornice na obalama Amerike

kina podmornica

Nove kineske podmornice se nameštaju u nuklearni domet država Amerike!

Kinezi počinju razmeštanje podmornica naoružanih nuklearnim projektilima koje će patrolirati severnim Pacifikom, a koje će se namestiti tako da im bar ove dve države SAD budu u dometu, navodi u novim izveštajima Mornarica SAD.

Mornarički institut SAD (USNI) izveštava da je Narodna oslobodilačka vojna mornarica (PLAN) poslala nuklearne podmornice klase Džin da započnu patrolu 2014. godine.

Podmornice su opremljene sa projektilima međunarodnog dometa za koje se smatra da mogu da dobace i preko 8.500 kilometara i da ispale jednu ili više bojevih glava.

„Sa takvim dometom, JL-2 podmornice mogu da pogode Havaje, Aljasku, a možda i zapadne delove CONUS-a iz voda istočne Azije“, napisao je u svom svedočenju oficir Džesi Karotkin iz Kancelarije za mornaričku obaveštajnu službu.

Nove podmornice klase Džin, tip 94 su tehnološko čudo kada se uporede sa tipom 92 na koji se Kina tradicionalno oslanjala. Težine 11.000 tona kada se u potpunosti potope, ove podmornice su dokaz da Kinezi „žele da se izjednače sa zapadnim državama“.

„Tri Džin podmornice trenutno aktivne bile bi dovoljne da održavaju stalno prisustvo u moru na duži period vremena, ali ako Kina sagradi 5 jedinica kao što izvori javljaju, konstantno prisustvo će biti neminovno“, ukazuje Karotkin.

Karotkin je u svom izveštaju objasnio da je više faktora nateralo Kinu da modernizuje svoju mornaricu, koja sada poseduje više od 60 podmornica, 55 srednjih i velikih amfibijskih brodova, oko 77 principijelno površinskih brodova i skoro 100 drugih manjih plovnih objekata.

[adsenseyu4]

„U svanuću 21. veka, kineska mornarica još uvek je velika primorska sila. Iako se kineski pomorski interesi ubrzano menjaju,  većina njihovih mornaričkih platformi je veoma ograničenog kapaciteta i izdržljivosti, posebno u plavim vodama. U poslednjih 15 godina, Kina je izvela ambiciozne napore modernizacije, što je rezultovalo u tehnološki naprednijoj i fleksibilnijoj sili“, napisao je on.

„Ova transformacija je primetna, ne samo kod misije Kine za zaustavljanje pirata u Adenskom zalivu, već i u naprednijim regionalnim operacijama i vežbama.

Kina poboljšava naoružanje kako bi mogla da izvede razne ratne misije, poput rešavanja konflikta sa Tajvanom, primenjivanja pomorskih zakona, zaštite ekonomskih interesa, sprečavanje pirata, ali i humanitarne misije“.

Kina je takođe pokazala da je ažurirala i druge vojne snage prošlog meseca, kada je, prema navodima Pentagona, testirala vozila za dopremu hipersoničnih projektila sposobnih da dopru u bilo koji postojeći odbrambeni sistem korišćenjem nuklearnih bojevih glava.

Ovo oružje bi moglo u potpunosti da preokrene rezultat i ishod rata jer ove bojeve glave mogu da pogode metu pre nego što odbrambeni sistem napadnute zemlje može da reaguje.

Pentagon je potvrdio da su testovi kineske vojske pokazali preciznost i održivost u ratnim uslovima, ali nije davao nikakva dalja objašnjenja.

SAD je jedina država na svetu koja je do sada imala takvo oružje u svom arsenalu. Takvo naoružanje u rukama Kine izazvalo je veliku zabrinutost u Pentagonu.

„Rutinski pratimo odbrambene aktivnosti u inostranstvu i svesni smo testova“, rekao je portparol Pentagona.

(Webtribune.rs)

[adsenseyu1]

Share this post: