PAPA JE MORAO DA ODE ZBOG TAJNIH DOSIJEA

Glavni razlog neočekivane odluke pape Benedikta XVI da napusti dužnost prvog čoveka Rimokatoličke crkve, uopšte nije zdravlje, već nova raskrinkavanja u Vatikanu – objavio je uticajni  italijanski dnevni list La Repubblica.

Papa je još 17. decembra – tvrdi taj list – dobio izveštaj u kojem se govori o ucenjivanju visokih crkvenih dostojanstvenika osuđenih zbog homoseksualnosti.

Izveštaj od „dva toma, odnosno bezmalo 300 stranica, u povezu od crvene kože“, sadrži kompromitujući materijal o nizu kardinala. U njemu su takođe navedeni podaci o nekoliko vatikanskih grupacija koje učestvuju u tajnoj političkoj borbi, a članovi jedne od njih „objedinjeni su seksualnom orijentacijom“, navodno je istaknuto u dosijeu koji su sačinili kardinali.

Prema pisanju La Repubblica, oni su bili izloženi „spoljašnjem uticaju“, sa strane svetovnih lica – a novinari smatraju da se radi o uceni.

U tekstu se takođe navode reči iz izvora „veoma bliskog onima koji su sačinili izveštaj“, a koji tvrdi da se „sve vrti oko nepoštovanja šeste i sedme zapovesti“ u katoličanstvu, koje se odnose na preljubu i krađu.

U izveštaju se, pored ostalog, navodi nekoliko „mesta za susrete“ u Rimu i izvan njegovih granica. Među njima su: vila, koja se nalazi nedaleko od italijanske prestonice, sauna u predgrađu Rima, salon lepote u centru grada i rezidencija jednog od lokalnih nadbiskupa.

Ataše za medije Rimske katoličke crkve, Federiko Lombardi, odbio je da komentariše činjenice navedene u italijanskim novinama i posavetovao da se svako bavi svojim poslom.

Prema nekim podacima, u Vatikanu je osnovana komisija koja treba da proveri sve što je navedeno u novinama. Sada se kompromitujuća dokumenta, navodno, čuvaju u sefu papskih prostorija, a njima će morati da se bavi naslednik Benedikta XVI.

Podsetimo da je Benedikt XVI za Božić pomilovao svog bivšeg sobara osuđenog zbog krađe i objavljivanja tajnih dokumenta. Papa je 22. decembra 2012. lično posetio Paola Gabrijelija u zatvorskoj ćeliji i saopštio mu o pomilovanju, posle čega je bivši sobar pušten na slobodu.

Vatikanski sud je 6. oktobra proglasio Gabrijelija krivim zbog krađe sa otežavajućim okolnostima i osudio ga na godinu i po zatvora, a osuđeni je istog meseca smešten u ćeliju zatvora vatikanske žandarmerije. Papa je istovremeno pomilovao još jednog službenika Vatikana, programera Klaudija Šarpeletija, koji je kao Gabrijelov saučesnik osuđen na dva meseca zatvora.

Skandal zbog curenja poverljivih dokumenta iz Vatikana počeo je u maju. Ispostavilo se da je Gabrijeli dao materijal novinaru Đanluiđiju Nuci, a on ga uneo u svoju knjigu „Njegova Svetost: Tajna pisma Benedikta XVI”.

Tokom hapšenja Gabrijelija, 23. maja, u njegovom stanu je nađeno mnoštvo ukradenih dokumenata. Bivši sobar izvinio se papi i objasnio mu da je radi dobra katoličke crkve dao dokumenta da se publikuju.

Još 28. februara, Benedikt XVI je saopštio nameru da podnese ostavku. Prema rečima 85-godišnjeg rimskog prvosveštenika, takvu odluku doneo je posle dugih razmišljanja i precizirao da zbog zdravstvenog stanja ne može da nastavi svoj rad.

Ostavka  Benedikta XVI  je prvi slučaj abdiciranja pape u savremenoj istoriji Vatikana.

 

Gej lobi u tajnim dosijeima

Vatikan je kategorički odbio da komentariše pisanje italijanskih medija da u Rimskoj kuriji postoji moćni gej-lobi o kojem se navodno govori u tajnom dosijeu koji su trojica kardinala pripremila za Papu.

„Ne želim da komentarišem – pototovo ne mogu ni da potvrđujem, ni da negiram te informacije“ – izjavio  je zvanični predstavnik službe Svete Stolice za štampu Federiko Lombardi.

Italijanski mediji su javili da su 17. decembra tri kardinala preneli Benediktu XVI dosije Vatileaks – o hapšenju maja prošle godine njegovog ličnog sobara Paola Gabrielija koji je osuđen za krađu dokumenata. Nedeljnik Panorama je ocenio da se u glavi dosijea koja je posebno šokirala Benedikta XVI govori o postojanju uticajnog gej-lobija u Vatikanu.

Neki ugledni italijanski novinari smatraju da je ova informacija mogla uticati na odluku papinu da se odrekne vatikanskog „prestola“.

List La Repubblica je saopštio da će se – do početka režima „praznog prestola“ koji počinje u Vatikanu u 20.00 časova 28. februara – Benedikt XVI ponovo sastati sa pomenutom trojicom kardinala i čak skinuti oznaku poverljivosti sa izveštaja.

Pretpostavke o postojanju gej-lobija nisu, međutim, jedina tema u rimskim u medijima uoči konklave za izbor novog pape. Ponovo se govori o pedofiliji u Rimskoj kuriji.

Kako tvrdi Corriere della Sera, veći skandal je ipak u toku u SAD gde se bivši arhiepiskop Los Anđelosa Rodžer Mahoni optužuje za skrivanje više od stotinu slučajeva seksualnog nasilja.

S tim u vezi stotine vernika traže da taj kardinal ne učestvuje u narednoj konklavi.

Osim ovoga, 21. februara arhiepiskop Njujorka Timoti Dolan davao je iza zatvorenih vrata iskaz u drugom predmetu o pedofiliji.

Dolan inače ulazi u krug pretendenata na papski presto.

 

Prevod: Ksenija Trajković

Fakti

Share this post: