PENTAGON POBESNEO: Ruska intervencija u Siriji osujetila im sve planove (VIDEO)

su 47 avion rusija bombardovanje borba

Rusija se baš lepo smestila u Siriju sa svim svojim bazama, što je prilično iznenadilo Pentagon.

Međutim, ovo je tek početak. Nema sumnje da će u budućnosti biti sve više vojnih intervencija u kojima će učestvovati Rusija, Kina i Iran koje Pentagon označava kao pretnje.

Iako NATO članice navodno pomažu Moskvi u borbi protiv ISIS-a, ima i onih koje joj odmažu, poput Turske, mada ima i onih koje sa njom dele važne informacije, poput Francuske.

I pored svih strana koje sada učestvuju u borbi u Siriji sa svojim avionima, M oskvaje sada ta koja vodi glavnu reč sa svojim S-400 PVO sistemima.

Ti S-400 sistemi će uskoro biti namešteni svuda duž severnog dela Sirije kako sirijska vojska bude napredovala. Oni će pokrivati čitavu tursko-sirijsku granicu.

Naravno, to se neće dopasti turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, jer će pokvariti njegov plan uspostavljanja “bezbedne zone” u Siriji.

Dakle, jasno je šta će se uskoro dogoditi na bojnom polju. Turkmeni – peta kolona Ankare, biće proterani na tursku teritoriju, dok će kurdska grupa YPG uspeti da ujedini sva tri kurdska kantona duž granice.

Kad dođe do toga, moći će da se kaže da je koalicija “4+1” (Rusija, Sirija, Iran, Irak + Hezbolah) pobedila. Ova koalicija je sa svojim visoko motivisanim i dobro nameštenim snagama zasluženo nadmašila američku koaliciju.

Vašington se našao u velikom problemu koji je posledica osrednje spoljne politike Obamine administracije.

Obamin tim je od samog početka zanemarivao prijateljske odnose između Erdogana i Džabhat al Nusre iliti Al Kaide u Siriji dok je Turska nesmetano puštala džihadiste kroz svoju granicu sa Sirijom.

Obaminom timu takođe nije smetalo što tankeri puni ukradene sirijske nafte ISIS-a prolaze kroz Tursku.

Možda Obamin tim nije uspeo da prozre lukavu tursku agendu, a možda je i želeo da je ignoriše.

rusija vojska vojna kolona

Obamin tim je takođe ignorisao i to što su Rijad i Doha od samog početka finansirali ISIS i Al Nusru, šaljući dodatno oružje tim grupama preko Slobodne sirijske vojske (FSA) koju smatraju za “umerene” pobunjenike.

Obamin tim je oduvek posmatrao Iran kao neprijateljski nastrojenu naciju, isto kao i sve one koji ulaze u savez sa Teheranom, uključujući vladu u Damasku, ali i Hute u Jemenu.

Povrh svega toga, oni su izmislili i “rusku agresiju” u Ukrajini, ali se nisu nadali da će Moskva intervenisati u Siriji.

Prave namere Obamine administracije će se razjasniti kada koalicija oko SAD odluči da li će se boriti protiv ISIS-a i ostalih terorističkih organizacija.

To bi označilo kraj saradnje sa Ankarom i Rijadom i prestanak slanja oružja, ali i prihvatanje vlade predsednika Asada.

Ipak, malo je verovatno da će Obamin tim imati smelosti da se okrene protiv vehabističkog sveta, a to znači da će svi planovi koje je Vašington imao u Siriji pasti u vodu.

(Webtribune.rs)

Share this post: