POBILI SU IH, PA MRTVE PRETRESALI! SKINULI SU IM PRSTENJE, UZELI ORUŽJE! Ovako je izgledao albanski napad na karaulu Košare! (VIDEO)

foto: profimedia

Iza njih, mrtvi ostaju da leže Vladimir Radoičić (19), Ilija Pavlović (19), Miladin Gobeljić (20), Miloš Pavlović (30) i Miroslav Jocić (30).

Karaula Košare, u NATO agresiji, bila je poprište najžešćih i najkrvavijih kopnenih borbi. Ta karaula je bilo „pakleno mesto”, čak i pre zvaničnog početka rata.

Vladimir Radoičić, o kom je napisana knjiga „Poslednja straža“ na Košare na odsluženje vojnog roka, poslat je u izviđačko-diverzantsku jedinicu u Nišu, otišao 23. juna 1998. godine.

Posle nešto više od dva meseca, prekomandovan je na karaulu Košare.

Dan pre nego što je ubijen na albanskoj granici, majci je rekao: „Ne brini ako se ne javim narednih dana. Tu sam, na obuci na brdu pored Niša”.

Tog jesenjeg dana krenuo je, s još četvoricom vojnika, u svoju prvu i poslednju graničnu patrolu. Skriveni u zasedi, pripadnici OVK, predvođeni Agimom Ramadanijem, čekali su ih od ranog jutra.

Ubice su snimile svoj krvavi napad.

Na Jutjubu postoji video-zapis pod nazivom „Agim Ramadani Feniks Košare 1998–99”.

U uglu videa je logo UČK. Na snimku se vidi kako čekaju u šumi. Potom se čuju pucnji i eksplozije. „Zoljama” i „kalašnjikovima” zaustavljaju „pincgauer” u kom su srpski vojnici, među njima i Vladimir. 

Jasno se vidi vojno vozilo registarskih oznaka „T5296” koje je oštećeno bombama i mecima. Kasnije, u vozilu i oko njega leže pobijeni vojnici.

Ubice ih mrtve pretresaju i pljačkaju. Skidaju im prstenje, lančiće, uzimaju oružje… S vozila skidaju tablice. Posle napada, malo pre podneva, teroristi beže u Albaniju.

Iza njih, mrtvi ostaju da leže Vladimir Radoičić (19), Ilija Pavlović (19), Miladin Gobeljić (20), Miloš Pavlović (30) i Miroslav Jocić (30).

(Mediji)

Share this post: