Počinje veliki rat oko imovine Josipa Broza Tita, koja šokira svojom vrednošću (VIDEO)

josip broz tito kohiba cigara kubanska knjige

Ostavinska rasprava oko imovine doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita se odvija punih 33 godine, bez nade da bi se ona uskoro mogla okončati. Evo koji su sve predmeti njom obuhvaćeni.

Konačno kreće ostavinska rasprava o podeli imovine supruge doživotnog predsednika SFRJ Jovanke Broz, a od ovog ročišta očekuje se i pokretanje s mrtve tačke i rasprava o nasleđu Josipa Broza Tita koja je ušla u 33. godinu! Telegraf.rs vam otkriva šta je sve ostalo iza Tita i Jovanke!

Za septembar je zakazano prvo ročište u ostavinskoj raspravi Jovanke Broz, te će se konačno saznati šta pripada njenim sestrama Nadi i Zori (kao jedinim naslednicama Jovanke), a šta ostaje u amanet Srbiji!

jovanka i tito broz

Što se tiče ostavinske rasprave doživotnog predsednika SFRJ , tu je stvar komplikovanija jer se ona oteže punih 33 godine, bez nade da bi se ona uskoro mogla okončati!

Naime, ispostavlja se da Josip Broz Tito od imovine nije imao ništa i da su kuće, vile, automobili, satovi, oružije i sve što smo gledali zajedno s njim vlasništvo države, odnosno republika bivše SFRJ gde su se ti predmeti zatekli u trenutku raspada zemlje.

Poznato je da je Josip Broz imao vilu u skoro svakoj republici, a u neke od njih nikada nije kročio. Zvanična rezidencija u Užičkoj 15 u Beogradu bila je Titov dom od kraja rata do smrti, a u njemu se nalazi se i Kuća cveća kao večna kuća maršala.

Jedna od omiljenih i poznatih rezidencija Tita je ona na Brionima, koja se nalazi na ostrvu Vanga u kojoj je Broz primao privatne i neformalne posete. Kompleks je vremenom dograđivan, pa sadrži vinski podrum, radionicu i foto-laboratoriju u kojima je pokojni predsednik Jugoslavije voleo da se odmara. Vanga je poznata i po mandarinama koje je Tito slao jugoslovenskim sirotištima.

Jedna od poslednjih Titovih rezidencija izgrađena je u Igalu 1978. godine i u njoj je Tito boravio četiri puta. Vila je možda najluksuznija rezidencija bivšeg predsednika. U Vili se nalazi bazen sa mineralnom vodom, blatne i biserne kade, deo za hidro, elektro i kinezi terapiju, kao i trim sala.

Ostale poznate rezidencije su bile Brdo kod Kranja, „nasleđeni“ dvorac koji je kralj Aleksandar I Karađorđević kupio od jednog nemačkog plemića i Karađorđevo.

Tito je posedovao priličnu kolekciju luksuznih automobila. Među njima ističu se „rols rojs fantom“ pete generacije, šesti primerak iz prve serije napravljenih. Iako u javnosti važi priča da je ovaj model Titu poklonila kraljica Elizabeta, ona se samo u njemu vozila kao poslednji državnik 1972. Uvoznik ovog automobila bila je „Auto Srbija“ i on je iz Engleske dopremljen brodom „Sloboda“.

Oduševljen nemačkom tehnikom Tito je između 1965. i 1978. naručio pet „Mercedesovih“ modela „pulman 600“, koja su krasila sedišta od velura, mini-barovi, radio-aparati i klima-uređaji, ali i pribor za brijanje sa zglobnim ogledalom i kolonjskom vodom. Poslednji strani državnik koji je sedeo na zadnjem sedištu jednog od ovih automobila je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Deo Titove kolekcije automobila poslat je na izložbu u Sloveniju 1986, i od tada se, zbog raspada države nalaze u Tehničkom muzeju Slovenije u Bistri kod Vrhnike. Tamo se nalaze, između ostalog, i vredni primerci kao što su „horh 951“ iz 1938, „rols rojs silver vreit“ iz 1936, „kadilak V12“ iz 1939.

Ne zna se koliko je toga ostalo za „najvećim sinom naroda i narodnosti“. Većina stvari čuva se u Istorijskom muzeju Jugoslavije u Beogradu u osam velikih depoa.

U njima se nalaze raznorazne stvari, od poklona državnika, preko poklona „radnih ljudi i građana“, firmi do Titovih odela, rukavica (sačuvano je 38 pari belih rukavica) do veoma vrednih umetničkih dela.

Mnoga od njih nepovratno su nestala zahvaljujući vihoru istorije i nebrizi. Tako je izložba Titovih satova opljačkana 2005, kada je nestao „Patek Filip“, izrađen u seriji od pet primeraka. Tito ga je kupio za 2.000 švajcarskih franaka 1954, a pre nekoliko godina pronela se vest da je prodat na jednoj aukciji u Švajcarskoj za tri miliona evra.

(Telegraf.rs /sputniknews.com)

Share this post: