POLICIJA SAD HAPSI ONE KOJI HRANE BESKUĆNIKE

Neprofitna humanitarna organizacija „Love wins“ tvrdi da je policija Severne Karoline pretila da će uhapsiti članove njihove dobrotvorne grupe, jer su imali nameru da podele hranu za više od sedamdeset beskućnika.

 

Članovi ove organizacije koji pokušavaju da brinu o beskućnicima u gradu, spremali su serviranje doručka u vidu besplatne kafe, keksa i kobasica, kada ih je lokalna policija zaustavila u toj akciji.

Policajci su pretili da će uhapsiti svakoga ko pokuša da distribuira hranu, tvrdeći da se ovim krši jedno od gradskih pravila i ukaza.

Od 1998. godine pojavila su se prva pravila koja zabranjuju distribuciju hrane bez dozvole na gradskim površinama.

Hugh Hollowell, direktor ove organizacije, kaže da ovakvi vidovi delovanja humanitarnih organizacija nikada ranije nisu bili zaustavljani, i da je posebno uznemiren zbog činjenice da je policija odbila da javno imenuje ukaz kojim se zabranjuje distribuiranje hrane.

„Predstavnici policije nisu bili voljni da nam objasne zašto posle šest godina, i bezbroj saradnji i susreta, nas sada sprečavaju u pomoći hranom, onima kojima je to najpotrebnije. Na naše pitanje zašto, jednostavno su rekli da o tome neće raspravljati“, istakao je Hollowell.

„Love wins“ nije jedina neprofitna organizacija koja ima problem te vrste.

„Human Beans Together“ su napr., već obavešteni da njihovi članovi više ne mogu pomagati beskućnicima na javnim mestima. Kao odgovor na to, ova organizacija je preselila svoje delovanje na jedan privatan parking, ali je policija zatražila da napuste i to područje.

(Vestinet.rs)

Share this post: