„Poslednji genije“, teniser i plesač: Veliki čovek, majstor, džentlmen, princ, Kinđe…(VIDEO)

mirza delibasic kosarkas jugoslavija bosna real madrid metalac

Sportski dnevnici Marka i AS nakon njegove smrti objavili su po dve strane sa naslovom „Poslednji genije“.

Na današnji dan 2001. godine preminuo je Mirza Delibašić, čuveni košarkaš Tuzle, Bosne,valjevskog Metalca i Real Madrida. Na dan smrti velikog jugoslovenskog asa podsetićemo se najvažnijih 10 činjenica iz života ovog romantičara košarke, poete sa loptom…

1. Ko je bio Mirza Delibašić? – Bio je najbolji igrač Bosne koja je 1979. postala prvak Evrope! Sa reprezentacijom Jugoslavije bio je dva puta evropski (1977. i 1979.) i jednom svetski šampion (1978), kao i osvajač zlata na OI u Moskvi 1980.

2. Prva ljubav mu je bila tenis! – Interesantno je to da je Delibašić sportsku karijeru započeo 1968. godine, kada je postao pionirski prvak SR Bosne i Hercegovine u tenisu?! Reket je ubrzo zamenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. prešao u Bosnu.

3. Pre svega, počeo je kao plesač! – Još zanimljivije je to da je Mirzu kada je imao pet godina, majka upisala na balet?! Kasnije je njegovu igru krasila tolika gracioznost i elegancija da su ga saigrači i protivnici nazivali – baletanom.

4. Poziv slavnog Reala – Nakon odlaska iz Bosne, Delibašić je otišao u Španiju gde je uz Huana Korbalana, Vejna Brabendera, Dražena Petrovića i Arvidasa Sabonisa smatran za jednog od najboljih igrača koji je igrao za Real Madrid!

5. Večno urezano ime u Madridu – Mirza je u Realu ostavio dubok trag, a dan danas kada se pomene njegovo ime, u Madridu se ustaje.

6. Lična priznanja  – Izabran je za najboljeg  sportistu Jugoslavije 1980, a 2000. je proglašen za najboljeg sportistu Bosne u 20. veku.


7. Nadimci – Majstor, džentlmen, princ, Kinđe… Oni koji su ga poznavali za njega kažu da je bio umetnik pod obručima, a pre i iznad svega veliki čovek.

8. Nije mogao bez Sarajeva  – Tokom četvorogodišnje opsade Sarajeva nekoliko puta je izlazio da poseti suprugu i sina koji su bili u Trstu, ali se uvek vraćao da bude sa svojom „rajom“.

9. Nije doživeo ni pedesetu – Prerana smrt velikog košarkaškog asa i nadasve sjajnog čoveka duboko je potresla ne samo košarkaški prostor ex-Ju već i čitavu košarkašku Evropu, posebno Španiju u kojoj je nezaboravni Kinđe za samo dve godine ostavio večni trag.

10. Sećanja koja ne blede – Inače, velika Sarajevska dvorana, čuvena Skenderija, danas po njemu nosi ime a podignut mu je i spomenik nedaleko od dvorane „Fis“, u centru Sarajeva, gde je proveo dane.

Na 14. godišnjicu smrti bosanskohercergovačkog asa, porodica, prijatelji i poštovaoci dela velikog sportiste okupili su se na groblju Bare i odali počast legendarnom Kinđetu.

(Aleksander Vlajković)

(Espreso)

Share this post: