PROKLETSTVO KENEDIJEVIH

kenedi

Prokletstvo Kenedijevih i dalje traje, napisao je prošle godine list Indipendent posle samoubistva druge supruge Bobija Kenedija, čime je pothranjena užasna zamisao prema kojoj najposmatranija porodica u SAD živi u večnoj antičkoj tragediji.

Kako objasniti da kada god bi jedan Kenedi stizao skoro do cilja, uvek je plaćao najtežu cenu, piše Edvard Klajn u svojoj najnovijoj knjizi „Prokletstvo Kenedijevih“.

„Dovoljno je vratiti se antičkoj Grčkoj, legendarnim figurama Agamemnona, Klitemenestre, Oresta i Elektre kako bi se pronašla porodica u kojoj se dešavala serija nesreća koja oduzima dah“, napisao je on. Drame koje je doživela ta porodica prevazilaze nemoguće.

Od ubistva Džona F. Kenedija pre 50 godina porodica se suočila sa ubistvom njegovog brata Bobija 1968. godine, zatim je Bobijev sin Dejvid umro od prekomerne doze droge 1984. godine, a Bobijev drugi sin Majkl je poginuo u nesreći na skijanju 1987. godine.

Poslednja drama jeste samoubistvo Bobijeve druge supruge Meri Ričardson Kenedi u maju 2012. godine, ali je smrt Džon Džona, sina Džona i Džeki Kenedi u udesu aviona kojim je sam pilotirao 16. jula 1999. godine dala glavni materijal za mit o prokletstvu te porodice. Međutim, reč prokletstvo je još pre 30 godina pomenuo brat Džona i Bobija Kenedija, senator države Masačusets, Ted Kenedi.

On se u jednom govoru osvrnuo na automobilsku nesreću u kojoj je on bio kada je poginula njegova saputnica. „Da li se neko strašno prokletstvo obrušilo na sve Kenedijeve“, zapitao se Ted Kenedi 1969, nešto više od godinu dana od ubistva njegovog brata Bobija.

Neki zagovornici teorije o prokletstvu su pitali i zvezde o tome, kao i Džoa Kenedija, oca Džona, Bobija i Teda. Neki veruju da je jedan rabin bacio proklestvo na Džoa Kenedija posle jedne svađe… Svi ti argumenti su iracionalni.

Govoriti o proklestvu kao da se neko božanstvo sveti Kenedijevima za nešto što su uradili, potpuno je apsurdno i vređa katoličku veru te porodice, rekao je Tomas Majer, novinar i autor druge knjige o Kenedijevima „The Kennedys: America“s Emerald Kings“.

Prema njegovim rečima, treba istaći da je četiri generacije Kenedijevih imalo državne funkcije. Američki politolog Leri Sabato istakao je da „nije svaka porodica dala tri senatora, jednog predsednika države i dva kandidata za predsedničke izbore“. „Teorija prokletstva je veoma popularna jer ne prestajemo da se interesujemo za tu porodicu. Poznajemo svakog člana“, rekao je Sabato.

Avionska nesreća Džon Džona Kenedija u kojoj su poginule njegova surpuga Kerolajn i svastika Lorejn Beset 1999. godine, dovela je do toga da nije samo porodica bila u žalosti već cela država, napisao je list Gardijan te iste godine.

(Beta)

Share this post: