PROROČICA BABA VANGA JE IMALA KONTAKTE SA DEMONIMA

Vanga

Vangina bratanica Kasimira Stojanova, u svojoj knjizi „Istina o Vangi“, zabeležila njene reči: „To nisam bila ja, to su drugi, koji se nalaze pored mene.“

U proleće 2011. je televizijski kanal NTV objavio film o njoj. Taj film je imao rejting koji se mogao uporediti sa gledanošću fudbalskih utakmica. A ovih dana na Prvom kanalu državne tlevizije – u udarnom večernjem terminu, već drugu nedelju se prikazuje serijal „Vangelija“, posvećeni slepoj bugarskoj proročici.

Ona je u tom televizijskom filmu predstavljena maltene kao svetica: dobra, krotka, vredna, iskreno pobožna.

Crkva se negativno odnosi prema Vanginom zanimanju. Vanga nikada nije imala ništa zajedničko sa Bogom, a njena predviđanja nisu imala ništa zajedničko sa Božanskim otkrovenjima.

Kao potvrdu svojih reči, želeo bih da navedem nekoliko primera iz knjige Kasimire Stojanove, Vangine bratanice, koja je objavljena pod naslovom „Istina o Vangi“, primera koji potvrđuju da se bugarska vračara nalazila u neposrednom kontaktu sa demonima.

Evo odlomka jedne od priča iz te Kasimirine knjige:

„Sećam se dana kada sam napunila 16 godina. Sećam ga se po tome što je posle večere u našoj kući u Petriču Vanga iznenada počela da govori, obraćajući se meni. To više nije bila ona, čula sam glas sasvim drugog čoveka: „Stalno, svakog trenutka si pod našim budnim okom“. Potom mi je ispričala šta sam radila u toku čitavog tog dana… Ostala sam bez reči. Kasnije sam pitala tetku: zašto je ona sve to meni ispričala?

Vanga se začudila: „Ništa ti nisam pričala“. Međutim, kada sam ponovila sve što sam od nje čula, ona je tiho izgovorila: „To nisam bila ja, to su drugi, koji se nalaze pored mene. Jedne ja zovem „male sile“, oni su mi ispričali šta si radila u toku dana, ali postoje i „velike sile“. Kada oni počinju da pričaju sa mnom, odnosno preko mene, ja gubim dosta energije, loše mi je, nakon toga sam dugo utučena“.

Kako se može videti iz ovog odlomka, otkrovenja Vange nisu ništa drugo do opsednutosti demonima. Jer, posle kontakata sa anđelima – svakako ne može da se pojavi utučenost.

Vanga02

Evo još jednog primera, preuzetog iz iste knjige, iz koga ćemo videti da je Vanga bila u kontaktu sa demonima višeg reda:

„Saznavši o dolazećoj nesreći, jadna moja tetka – bledi, pada u nesvest, sa njenih usta silaze nepovezane reči, a njen glas u takvim trenucima nema ništa zajedničko sa njenim običnim glasom.

Glas je veoma jak, njen rečnik u takvim trenucima se razlikuje od svakodnevnog rečnika Vange… Kao da se neki razum useljava u nju kako bi nam saopštio o sudbonosnim događajima. Ona ga naziva „velika sila“ ili „veliki duh““. Mislim da nema potrebe da govorim koga je Vanga nazivala „velikim dusima“.

U poslednje vreme se dosta spekuliše da je Bugarska pravoslavna crkva uvrstila Vangu među svece. Ta tvrdnja ne odgovara stvarnosti. Evo zvaničnog odgovora portala sueverie.net koji je stigao iz Bugarske:

„Bugarska pravoslavna crkva ne planira kanonizaciju Babe Vange. Štaviše, nikada nisam čuo za takav pokret u našoj Crkvi. Ako nešto slično i postoji, pretpostavljam da se time bavi nekolicina vatrenih pristalica Vanginog kulta.

Istina je da je ona svojim sredstvima izgradila hram, koji je oslikao jedan od čuvenijih bugarskih slikara. Međutim, on se po prvi put oprobao kao crkveni slikar i ispalo je nešto užasno, u pravom smislu te reči“.

Ispod ovoga teksta se potpisao prot. Vasilij Šagan, iguman hrama sv. Arhanđela Mihaila u bugarskom gradu Varna.

Mislim da je i ovoliko sasvim dovoljno da bismo se odredili prema Vangi.

Dionisije Svečnikov

Prevela Marija Petrova

(Fakti)


Share this post: