PROTESTI U AMERICI PROTIV GMO HRANE I MONSANTA

 

Članovi „Okupiraj Monsanto“ pokreta protestuju u Vašingtonu protiv, prema njihovim rečima – korputivnih veza između američkih zakonodavaca i najvećeg proizvođača GMO proizvoda na svetu – kompanije Monsanto.

Pokret „Okupiraj Monsanto“ navodi kako korporacija Monsanto sistematski uništava sva manja poljoprivredna imanja širom zemlje na način da genetski modifikuju seme koje, ne samo da nije prirodno, već je nemoguće protiv istoga konkurisati na tržištu hrane.

Mnogi ističu kako korporacija Monsanto neumoljivo širi svoje carstvo širom sveta zahvaljujući snažnim vezama unutar američke vlade i američkog zakonodavstva. Demonstranti će ceo vikend protestovati u Vašingtonu u nadi da će njihove poruke dopreti do šire javnosti.

Demonstranti navode kako je protest esencijalni deo opšteg Okupiraj protesta jer Monsanto je direktno povezan sa Volstrit profiterima.
„Sve se radi u ime zgrtanja profita na Volstritu, hemijske korporacije kao što su Monsanto genetski menjaju strukturu useva kako bi usevi izdržali njihove otrovne pesticide protiv korova.

U tom procesu zagađuju našu hranu i vodu“, poručuju članovi „Okupiraj Monsanto“ pokreta.

Mala poljoprivredna gazdinstva, koja uzgajaju ne-modifikovanu hranu, jednostavno se ne mogu takmičiti sa Monsantom. U završnici Monsanto otkupljuje ista i širi svoje poljoprivredno poslovno carstvo velikom brzinom.

Mnogi ističu kako Monsanto, osim što kupuje zemljišta, kupuje i članove američkog Kongresa.

Imajući u svojim rukama zakonodavce, ti isti zakonodavci donose zakone koji omogućavaju prodaju GMO hrane na tržištu.

Mnogi ističu da je genetski modifikovana hrana opasna za ljude i kako je uzročnik mnogih teških bolesti.

Demonstranti ističu kako je Monsanto snažan širom sveta, ali u SAD-u ima daleko najveću moć.

„Zaslužujemo da znamo što jedemo. Gotovo sve razvijene zemlje sveta moraju imati istaknutu ‘GMO’ oznaku na genetski modifikovanim proizvodima kako bi kupci znali šta kupuju.

Ta pravila vrede za celu EU, Japan, čak i Kinu.

Monsantovi timovi lobiraju i stavljaju dolare u džepove naših političara – očito je kako je GMO već zatrovao američki Kongres koji sada preti našem zdravlju i zdravlju cele planete“, rekao je Ariel Vegosen, član „Okupiraj Monsanto“ pokreta.

Pokret najavljuje globalan protest za septembar ove godine, navode kako će to biti „dan koji biotehnološke kompanije nikada neće zaboraviti“.

RT,Advance

 

Share this post: