RADIKALNI ISLAM JE PROIZVOD ZAPADA

Fasih Baderhan, istoričar sa Instituta za orijentalne studije Ruske akademije nauka, kaže da Zapad stvara i kontroliše radikalni islam i tvrdi da je sukob između Zapada i radikalnog islama izmišljen.

Baderhan, koji je po veroispovesti musliman, ističe da je radikalni islam u funkciji Zapada i njegovih interesa i uverava da bi za ceo region, pa time i za BiH, mnogo bolje bilo da gaji čvršće veze sa Rusijom.

On objašnjava da je islam velika religija i da je mnogo toga dao svetskoj kulturi, ali ističe da je radikalni islam nešto veoma negativno, što udara na same temelje islama.

– Muslimani moraju da shvate da radikalizam nije nikakav autentični islam, već njegova zloupotreba u interesu Zapada. Kao musliman bih poručio ovdašnjim muslimanima da počnu da rešavaju probleme sa svojim sunarodnicima i svojom pravoslavnom braćom, jer će tek tada nešto uraditi i doći do rešenja. Dok god budu od toga bežali i očekivali da im Zapad ponudi rešenje, neće ga naći – kaže Baderhan.

Poručujete im da se okrenu saradnji sa Rusijom?!

– Rusija ima mnogo više sluha za muslimanske narode nego katolički i protestantski Zapad. Ceo ovaj prostor bi mnogo bolje funkcionisao kada bi se više okrenuo saradnji sa Rusijom, jer muslimani mnogo lakše mogu da nađu zajednički jezik sa pravoslavcima nego sa Zapadom. Rusija je za vreme carevine bila autoritarna, a za vreme komunizma totalitarna, ali kada se radi o religijskim i međunacionalnim odnosima, uvek je bila mnogo liberalnija i imala mnogo više sluha za različitosti nego Zapad, kome su puna usta priče o tome.

Kako vidite stanje u BiH?

– BiH se ne može samostalno posmatrati, već kao deo šire geopolitičke igre koja je počela agresijom Zapada na ove prostore početkom devedesetih godina. Dva ključna geopolitička projekta danas su anglosaksonski i ruski geopolitički projekat. Problem za taj anglosaksonski projekat ili globalistički kapital su države sa jakom tradicijom koje imaju unutrašnju otpornost, jer vode sopstvenu politiku i svoje interese stavljaju iznad interesa globalističkog kapitala, tako da se slobodno može reći da je razbijanje Jugoslavije bio jedan primer kako bi se kasnije i deo drugih država rasturio na isti način.

Prema tome što govorite ispada da je razbijanje Jugoslavije bilo recept za prošlogodišnje „arapsko proleće“ i dalje „uvođenje demokratije“ na Bliskom istoku?!

– Proces globalne promene i stvaranja novog svetskog poretka je počeo napadom, odnosno razbijanjem Jugoslavije, a sve ono što se kasnije dešavalo, od problema na Kavkazu do severa Afrike i Bliskog istoka, nastavak su tog procesa. Dakle, razbijanje SFRJ je bila jedna vrsta probe za sve kasnije procese sličnog karaktera.

Zašto je razbijena Jugoslavija i koji su ciljevi Zapada zbog kojih danas „uvodi demokratiju“ u arapskom svetu?

– Prvi cilj Zapada je bilo rušenje socijalističkog poretka, ali mu nije bio cilj da u novonastale države uvede demokratiju, kao što im to ni danas nije cilj u zemljama Bliskog istoka i u arapskom svetu. Zapadu je cilj da dok priča o demokratiji, ta društva vraća u prošlost i stvara nestabilnost koju dugoročno može da koristi i zloupotrebljava. Drugim rečima, Zapad ne rešava probleme, nego priča o rešavanju problema, a za to vreme stvara veće probleme.

S kojim ciljem?

– Zapad stvari posmatra isključivo u svetlu svojih interesa i onoga što mu odgovara, a odgovara mu da s jedne strane ruši nacionalne države koje imaju svoju tradiciju i da s druge strane podržava države koje nemaju tu unutrašnju čvrstinu i koje su podložne njihovoj dominaciji.

Zašto Zapad brani bilo kakvo poređenje Kosova i RS?

– Zapad u startu negira bilo kakvo međunarodno pravo i principijelnosti. Tamo gde želi da ima uticaj, kao na Kosovu, Zapad stvara zone sukoba i kontrolisani haos koji mu omogućava da se u sve meša, dok tamo gde stvari stavi pod kontrolu, kao u BiH, stvara drugu vrstu haosa koja se svodi na – zavadi, pa vladaj. Dakle, tu nema nikakve principijelnosti i najbolje se vidi na primerima Kosova i RS, odnosno Srbije i BiH.

Da se vratimo na BiH. Predsednik Akademije za geopolitičke probleme Rusije, general Leonid Ivašov, nedavno je za Press RS rekao da je ovakva BiH samo privremena pojava. Kako to komentarišete?

– Kad se govori o budućnosti BiH, moraju se posmatrati dve stvari. Prva su interesi velikih sila, jer je BiH ipak deo širih procesa koji se dešavaju i od toga kako će se velike sile dogovarati zavisi i sudbina BiH. Druga stvar su interesi svih konstitutivnih naroda, jer BiH ne može da opstane ako će se zanemarivati interesi jednog od njenih konstitutivnih naroda.

Zapad je pokušao da se umeša i u rešavanje problema Čečenije, da gura svoje prste i potpaljuje vatru, ali Čečeni od toga nisu imali nikakve koristi. Onog trenutka kada su shvatili da stvari moraju da se rešavaju u dijalogu sa Rusijom, pronađeno je rešenje. Tako je i ovde, narodi moraju sami da počnu da rešavaju međusobne probleme, a ne kao sada, kada neki stalno gledaju na Zapad i u visokog predstavnika i očekuju da oni reše probleme.

Pošto se čini da politički predstavnici naroda koji žive u BiH ne mogu da pronađu rešenje, može li doći do raspada BiH?

– Odluka o tome da li će živeti zajedno ili ne isključivo je pravo naroda koji ovde žive. Oni o tome moraju sami da odluče, ne dozvoljavajući bilo kome sa strane da se meša. Zapad se ne meša sa ciljem da reši probleme, već da ih produbljuje kako bi održao svoje prisustvo i svoj uticaj, a što je veći uticaj Zapada na stanje i konflikte u nekoj zemlji, to su manje šanse da se ti konflikti reše. Najsvežiji je primer Sirije, jer sam uveren da bi tamo mogla da se nađu mnoga rešenja kada bi sukobljene strane sele za pregovarački sto. Međutim, ona strana koja ima direktnu podršku Zapada to jednostavno ne želi i samo priča o dijalogu, a to je u stvari obična maska.

Kako komentarišete primetno jačanje turskog uticaja na Balkanu?

– Već sam govorio o vezama Zapada i radikalnog islama, odnosno o tome da je on u funkciji Zapada i njegovih interesa, a trenutna vlast u Turskoj je jako sklona radikalnom islamizmu i zato je mnogo više povezana sa Zapadom u interesu zapadne politike nego što je to ranije bio slučaj.

Današnja Turska je velika opasnost za pravoslavne i slovenske narode, jer potpaljuje radikalni islamizam u ovim krajevima, a s druge strane to sve stavlja u funkciju globalnog kapitala koji želi da okupira ovu oblast. Turska u kojoj bi preovladale sekularne ideje i koja bi bila sama svoja umesto pod uticajem Zapada mogla bi da ima veoma pozitivnu ulogu na Balkanu, a ovakva kakva je predstavlja veliku opasnost.

 

pressrs

Share this post: